h

Nieuws van de afdeling

1 juli 2022

Kadernota en het spelletje vanuit de coalitie

Foto: Hanneke Goede

Terwijl de boeren voor het Provinciehuis aan het demonstreren waren, waren Provinciale Staten aan het debatteren over de kadernota. Een nota waarin door het college flink bezuinigd gaat worden. Een nota waarin volgens het college geld geen geld meer is, maar een structurele of incidentele uitgave. Een nota waar door het college maatschappelijke organisaties eruit bezuinigd gaan worden, maar kansenpareltjes vanuit de coalitie wel een plekje krijgen.
De coalitiepartijen (VVD, CDA, FNP, PvdA) hebben aangegeven wel te willen bezuinigen, maar willen er nu een jaar tussenplakken, zodat dat pas na de verkiezingen gaat gebeuren. Want zo kan je natuurlijk nooit de schuld krijgen dat je een bezuinigingspartij bent!
De SP is hard het debat in gegaan, want wel willen bezuinigen op Doaprswurk, Duurzame dorpen, natuurorganisaties, taal en cultuur, om dan met moties geld te vragen voor "Beleefcentra Friese bedrijven", "Het Waddengebied" (waar al miljoenen heengaan), "Traineeprogramma statushouders" (op dit moment geen pré), "Schoolkaatsen" (wat via Sport Fryslân en kaatsverenigingen al gebeurt), "Meer zichtbaarheid Frysk en streektalen" en "Het innvatiecluster Drachten", dat is in onze ogen zelf de kansenpareltjes eruit halen en de stront aan een ander laten. Volgens de LC zijn de voorstellen zelfs al afgetikt en zouden de coalitiepartijen elkaar steunen. Om de oppositie stil te houden, gaan ze voor Sinterklaas spelen en een cadeautje geven.

Lees verder
6 juni 2022

Camping Hanestede

Foto: Hanneke Goede

Het laatste kleine groepje vechters. Op maandagmorgen, Tweede Pinksterdag, staan ze voor de camping. Samen met Hanneke Goede gaan ze een rondje maken over de camping. Een familiecamping vol verhalen, herinneringen en vervlogen toekomstplannen. Lege plekken met restanten puin, tegels en kapotgereden hokjes vertellen het verhaal van de laatste maanden van Camping Hanestede; een verhaal vol fouten, een kapotgescheurde campingfamilie en drie arrogante roofinvesteerders, die zichzelf "The Keys" noemen.

Lees verder
5 juni 2022

FNV in Actie

Foto: Jamal al Sari

Op vrijdag 3 juni werd er door de leden van de FNV op de standplaatsen Heerenveen, Leeuwarden en Dokkum gestaakt. De arbeidsvoorwaarden moeten beter, een verlaging van de werkdruk en het wegblijven van nieuwe (jonge) collega’s.
Peter betoogde het al in de Staten: Openbaar vervoer is een basisvoorziening en moet voor iedereen betaalbaar en bereikbaar blijven. Hoe meer lijnen verdwijnen of ingekort worden, des te minder mensen gebruik gaan maken van het OV. Hierdoor wordt het weer “te duur” voor Arriva en moeten er opnieuw lijnen verdwijnen. Een vicieuze cirkel. SP Fryslân steunt de chauffeurs en de stakingen die hierop volgen!

Lees verder
5 juni 2022

Manifestatie Eelde

Foto: Hanneke Goede

Op 14 mei waren er op de burgerluchtvaartvliegvelden in Nederland manifestaties gepland. Er wordt teveel gevlogen en vanuit Schiphol willen ze meer vluchten aan de kleinere vliegvelden overlaten.
Voor SP Fryslân zijn het niet alleen de burgerluchtvelden die overlast veroorzaken, ook de militaire vliegvelden veroorzaken flinke overlast.
Lees hieronder het betoog wat Hanneke Goede als spreker op de manifestatie in Eelde heeft gehouden:

Lees verder
16 februari 2022

Peter van Noort met Platform Europa naar Brussel

Foto: Peter van Noort / Peter van Noort

Op 8 februari vertrok ik om 9 uur van huis (Ameland). Met de trein kwam ik, na wat licht oponthoud in Zwolle, om 10 over 4 aan op Brussel Centraal.

Lees verder
16 februari 2022

Stroom van Windpark Fryslân verhandeld aan chemiereus in Limburg

Foto: Durk van der Meulen / pixabay

De SP en 50PLUS zijn verontwaardigd! Zij moesten uit de media vernemen dat de duurzaam opgewekte energie van 21 van de 89 windturbines van Windpark Fryslân voor een periode van 15 jaar is verkocht aan USG die de energie verzorgt voor de chemische fabrieken op industrieterrein Chemelot in Limburg. Dit terwijl Provinciale Staten en de Fryske bevolking steeds is voorgehouden dat de stroom voor Fryslân zou zijn, want de opgave in onze eigen provincie is nog groot genoeg.

Lees verder

Pagina's

U bent hier