h

Leefbaarheid in de dorpen van Friesland

2 april 2025

Leefbaarheid in de dorpen van Friesland

Foto: Jolanda van Overhagen / eigen foto

Voor de SP is de mienskip belangrijk, kijk maar naar onze kernwaarden Menselijke Waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit. Want ieder mens heeft recht op een fatsoenlijk bestaan, ieder mens is evenveel waard als de ander en om dat voor elkaar te krijgen moeten we omzien naar elkaar en elkaar helpen daar waar we kunnen. Waarden die ook een beetje verstopt zitten in de naam de mienskip.

Vooral in de kleinere dorpen in Friesland zijn mensen op elkaar aangewezen. Het ene dorp heeft meer voorzieningen dan het andere dorp en daarom is een sociale controle en zijn goede onderlinge contacten van groot belang. Hier is niet alleen menskracht voor nodig maar ook financiële middelen. Een gezamenlijke plek waar inwoners bij elkaar kunnen komen en de mogelijkheid tot het oprichten en deelnemen aan het verenigingsleven zijn dan van groot belang. Dit zorgt voor de binding met de mienskip en het omzien naar elkaar.

Maar hoe is dat nou gesteld in Friesland? We starten een onderzoek op en komen nu met het eerste deel van de serie Leefbaarheid in de dorpen van Friesland.

Hoe staat het met de leefbaarheid in Aldeboarn?

Aldeboarn behoort bij de gemeente Heerenveen. Het dorp ligt aan de oevers van de Boorne en er wonen ongeveer 1500 mensen.  Er staan 683 woningen waarvan 78% koopwoning en 22% een huurwoning is. In het dorp zijn 25 buurtverenigingen actief. Het dorp staat bekend om zijn jaarlijkse gondelvaart op de laatste vrijdag van augustus, waar het hele dorp zijn/haar beste beentje voorzet. Een happening waar elk jaar zo’n 8.000 bezoekers op afkomen. De toeristische trekpleister van het jaar.

Tijdens ons bezoek aan het dorp worden we rondgeleid door Obe Kuipers die ons enthousiast de mooiste plekjes laat zien en ondertussen praten we over de leefbaarheid in Aldeboarn. In het kleine dorpshaventje is het een en al getimmer en gezaag, waar je ook kijkt. Het haventje wordt opgeknapt en is klaar voor het nieuwe vaarseizoen start. Dan varen ettelijke toeristen over de Boorne door het dorp heen richting het nabij gelegen Akkrum.

Als eerste neemt Obe ons mee naar de eigen dorpswinkel Bij de Toer. Toen in 2022 de laatste supermarkt zijn deuren sloot was er geen mogelijkheid meer om boodschappen in het eigen dorp te doen. Voor kleine of grote boodschappen moesten de mensen naar het nabij gelegen Akkrum toe. Voor een snelle boodschap was je 6 kilometer onderweg. Een belangrijke sociale ontmoetingsplek was verdwenen. De haalbaarheid van een nieuwe supermarkt werd onhaalbaar geacht en plaatselijk belang ging om tafel zitten om te kijken naar een oplossing. Er werden plannen op papier gezet een dorpsvergadering belegd en samen met de mienskip werden ideeën en plannen omgezet naar een eigen dorpswinkel. Een dorpswinkel die draait met meer dan 60 vrijwilligers en voorziet in een grote behoefte binnen de mienskip. Ook als wij even een gesprekje hebben met het bestuur van de dorpswinkel is het gezellig in de winkel. Een koffiehoekje en de meest noodzakelijke boodschappen vind je in de dorpswinkel. Een lach en een praatje laten zien dat het een gezellige ontmoetingsplek is geworden, waar graag gebruik van wordt gemaakt. Tijdens het gesprek met het bestuur van de dorpswinkel kwam naar voren dat er een uitnodiging was gegaan naar de burgemeester van Heerenveen en dat daar nog niet op gereageerd was, dat was teleurstellend. Voor SP Heerenveen raadslid Jan van de Veen reden om hier mondelinge vragen over in te dienen tijdens de raadsvergadering van 27 februari jongstleden. Het gevolg van deze schriftelijke vragen was dat de Wethouder inmiddels een bezoek heeft gebracht aan de dorpswinkel in Aldeboarn.

Maar de supermarkt was niet de enige die de deuren sloot de afgelopen jaren. Enkele jaren geleden sloot ook het medium jeugdcentrum haar deuren. Daarnaast zijn de plaatselijke bar en de snackbar ook gesloten. Inmiddels is het postcentrum café-restaurant opgekocht en zijn er plannen om als eetcafé de deuren opnieuw te openen. Een eigen buurthuis heeft het dorp niet. Verenigingen behelpen zich met het Andringahuis wat vroeger werd gebruikt voor de christelijke jeugd. Ook de Jister, het oude schoolgebouw van het dorp waar kinderopvang was en de damclub zetelde, moet vanwege instortingsgevaar de deuren sluiten. Wat overblijft is de Fermanje, de oude Nederlands Hervormde kerk waar het cultureel centrum  voor kunst, cultuur en muziek is. De plek ook waar je heen gaat voor begrafenissen en bruiloften.

Het zijn geen geluiden waar de SP blij van wordt.  Als er zoveel verenigingsleven is en er zoveel gedaan wordt om Aldeboarn leefbaar te houden, dan zou het mooi zijn als dit dorp over een eigen buurthuis kon beschikken waar ruimte is voor verenigingen en activiteiten, die de saamhorigheid van het dorp versterken. Gewoon een ruimte waar je als mienskip terecht kunt om samen met je dorpsgenoten iets leuks te doen. De vele vrijwilligers in de eigen dorpswinkel Bij de Toer bewijzen dag in dag uit dat het met het de mienskip in Aldeboarn wel goed zit, wat ontbreekt is een eigen buurthuis in de vorm van een MFA of hoe je het ook wilt noemen.

Jolanda van Overhagen

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier