h

SP tegen bezuinigen in maatschappelijke en culturele sector

9 november 2005

SP tegen bezuinigen in maatschappelijke en culturele sector

SP tegen bezuinigen in maatschappelijke en culturele sector( vergadering Prov Staten Fyslan)

Met verbazing hebben wij kennis genomen van de onverkort aangehouden bezuinigingen die GS (=Gedeputeerde Staten) wil doorvoeren met betrekking tot de maatschappelijke en culturele initiatieven alsmede vele aanverwante organisaties die hierin een paraplu functie vervullen.
De zorg die hebben wij keer op keer uitgesproken in de Staten van Fryslân.
Terwijl aan de ene kant prestige objecten zoals een nieuw en in onze ogen onnodig provinciehuis als mede een net zo onnodig nieuw Fries Museum het licht moeten gaan zien, komen aan de andere kant vele maatschappelijke en culturele impulsen en organisaties letterlijk in de knel.

Sterker nog…. velen gaven aan te moeten verdwijnen als de bezuinigingen door waren gegaan.
Andere harde doelen zoals bijv. een Centrale As en het zojuist behandelde Falcon project, krijgen honderdduizenden tot miljoenen euro’s achter zich aangesmeten terwijl onze maatschappelijke en culturele ziel er maar bekaaid van af komt.
Sterker nog, velen zou het verdere bestaan onmogelijk zijn gemaakt als de voorgenomen harde en botte bijl gehanteerd was geworden.
Tegenover de ongebreidelde uitgaven aan harde doelen staat de strijd van ons maatschappelijk en cultureel wezen die aan slechts een fractie van het bedrag dat aan infrastructuur en prestige objecten meestal genoeg hebben.
Daar moeten zij hard voor op de bres.
Waar het hier omgaat is geen winstobject noch kan de waarde ervan in geld worden uitgedrukt en dat is in de huidige tijd en voor dit college en coalitie blijkbaar veel minder belangrijk.
De werkelijke waarde gaat echter veel verder dan geld of materiële winst in de ogen van de SP.
Deze waarde vertegenwoordigt de ziel van de Friese cultuur en maatschappelijk sociaal denken en handelen.
De winst is de betrokkenheid en plezier dat de Friese samenleving meer samen bindt dan iets anders ooit zou kunnen.
Dat is blijkbaar niet een waarde die GS het waard vinden om te behouden gezien de bezuinigingen die zij voorhadden.
Ook gezien de rellen van de afgelopen tijd in de ons omringende landen zou ook de provincie juist moeten investeren in de leefbaarheid van Fryslân.
Investeren in het maatschappelijke en culturele veld betekent investeren in solidariteit en binding.
Initiatieven die saamhorigheid bevorderen moeten juist ondersteund worden en actief worden gestimuleerd. De Provincie moet niet met de rug naar maatschappelijke en culturele initiatieven en dus de (Friese) maatschappij gaan staan maar ze een open deur en oor bieden.
Daarbij komt dat de nota waar GS hun bezuinigingen motiveerden stuitte op grote weerstand vanuit de Staten. Als het aan de SP gelegen had waren er voor het reces al knopen doorgehakt.
Dankzij de coalitie partijen ( PvdA, CDA en VVD) werden de getroffen instellingen nog maanden in onzekerheid gelaten.
Dit stuit de SP tegen de borst, zo ga je niet met elkaar om in onze ogen.
Toch hebben GS ervan af gezien hun motivering bij te stellen en hielden onverkort vast aan hun bezuinigingsplannen.
Dit betekende volgens onze fractie dan ook dat de partijen die voor het reces niet konden instemmen met deze plannen ze nu ook weer zouden afwijzen en dat is gebeurd.

Ad van de Kolk.
Voorzitter Statenfractie SP Fryslân.

U bent hier