h

Ruimere regeling voor slachtoffers ATF brand genegeerd (Persbericht)

15 december 2005

Ruimere regeling voor slachtoffers ATF brand genegeerd (Persbericht)

De ATF-brand die nu al weer jaren geleden woedde is nog steeds een heikel punt in Provinciale Staten. Volgens de mening van SP Fryslân hebben de autoriteiten gefaald in hun behandeling van deze ramp toen deze zich ontrolde. Zij betreurt dat de toen direct verantwoordelijke overheden hun verantwoordelijkheid hebben ontlopen, maar werd aangenaam verrast door het initiatief dat Provinciale Staten in deze genomen heeft.

Dat moest echter wel gebeuren onder druk van vooral de CU/SGP en de SP. Nu ligt er dan eindelijk een onderzoek waar de betrokken mensen zich hopelijk in kunnen vinden. Volgens beide fracties is er een serieuze poging gedaan om te komen tot inventarisatie van de problemen waar mensen mee te maken hebben gekregen door deze ramp. Als dat goed in kaart is gebracht kan een eventueel vervolgtraject aangewezen worden.
Er zijn echter nog wel enkele “witte vlekken” in het onderzoek te vinden. Een daarvan is dat het onderzoek nu als afgerond wordt beschouwd en dat vinden de fracties te mager. Het noopte de SP Statenfractie om een motie in te dienen waarin zij vroeg om dit tijdpad met 5 jaar te verlengen tot 2010. Mensen die in deze periode nog aan de brand gerelateerde klachten lijken te vertonen moeten volgens de SP nog toegang hebben tot dezelfde faciliteiten als degenen die daar nu gebruik van maken. Dit was echter niet naar wens van de college partijen in de Staten (PvdA, CDA en VVD). Zij stonden zelfs niet toe dat de motie ingediend kon worden. Onder het mom van procedurele redenen werd de SP en CU/SGP eenvoudig verboden de motie in te dienen. De SP is het niet eens met deze gang van zaken en betreurt dit dan ook zeer.

U bent hier