h

SP-motie evaluatie nieuw OV-systeem aangenomen.

18 maart 2006

SP-motie evaluatie nieuw OV-systeem aangenomen.

Persbericht
Volgend jaar treedt er een nieuw systeem in werking voor het openbaar vervoer in Fryslân. Het maakt gebruik van zogenaamde A, B & C netten. Dit naar het aantal passagiers dat op die lijnen gebruik maakt van Openbaar Vervoer. Het nieuwe systeem wordt door de SP ervaren als desastreus.

De zogenaamde C-netten zullen de meeste pijn gaan ervaren volgens de fractie. Ook de toeslag van 2 euro per rit is een doorn in het oog. Desondanks heeft de SP toch nog gestemd vòòr een verlaging van de toeslag naar een euro per dag, deze motie haalde het echter niet.
Het nieuwe systeem zal zorgen voor een nog verdere verslechtering van de bereikbaarheid van vooral het platte land en zodoende bijdragen aan een grotere verschraling van de leefomstandigheden aldaar. De SP zal zich hiertegen blijven verzetten. Er zijn op een oproep aan de bevolking om zich kenbaar te maken vele e-mails en brieven binnengekomen bij de statenleden en geen enkele daarvan liet zich positief uit over zowel het huidige OV systeem als het te verwachten systeem. Dat zou eigenlijk hebben moeten zorgen voor een heroverweging wat betreft het nieuwe systeem maar dat is uitgebleven. Een gemiste kans vindt van de Kolk. Het OV zal nu steeds sneller worden uitgekleed en dat had voorkomen kunnen worden. Om althans nog een kans in te bouwen om een en ander te repareren als het systeem niet blijkt te werken, diende de fractie van de SP een motie in waarin gevraagd wordt om een evaluatie in het voorjaar van 2008. Deze motie werd ondersteund door een meerderheid van de Staten en dus komt deze evaluatie er.

U bent hier