h

SP wil verbetering leerlingenvervoer.

15 maart 2006

SP wil verbetering leerlingenvervoer.

Persbericht
Taxibusjesvervoer van leerlingen in het speciaal onderwijs van huis tot aan school en terug was altijd goed geregeld. Sinds enige tijd echter mogen gemeenten kinderen vanaf 8 jaar zonder begeleiding met het openbaar vervoer sturen zodat taxibusjes niet meer hoeven te rijden. Dit leidt tot schrijnende toestanden.

De SP Statenfractie vind het bovenstaande een onaanvaardbare regeling en deelt de zorg die vele ouders hebben om hun kinderen in dit opzicht. Het is onverantwoord om te verwachten van ouders dat zij hun kind van 8 jaar oud zonder begeleiding met het openbaar vervoer naar school laten gaan.

Een school die vaak kilometers verderop ligt. En dit gaat dubbel op voor kinderen die gebruik maken van het speciaal onderwijs. De complexe problematiek van juist deze kinderen maakt het risico op ongelukken extra groot. De fractie vraagt zich af of er eerst een kind moet verongelukken voordat de stem van ongeruste ouders wordt gehoord, ouders die al langere tijd aan de bel trekken. Fractievoorzitter van de Kolk vind het een puur bureaucratische maatregel die geen rekening houdt met de praktijk. Daar komt volgens van de Kolk bij dat er ouders zijn die noodgedwongen hun werk moeten opzeggen om hun kind naar school te brengen en weer op te halen. Dit leidt in bepaalde gevallen ertoe dat gezinnen in een armoedeval geraken met alle gevolgen van dien.
De SP Statenfractie zou graag zien dat gemeenten de criteria die nu gelden voor kinderen van 8 jaar oud te versoepelen naar de leeftijd van 13 jaar oud en wil dat de Provinciale Staten zich concreter gaat bezighouden met deze problematiek.
Ze heeft daaromtrent vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

U bent hier