h

Antwoorden op schriftelijke vragen aan GS inzake medische zorg asielzoeker in azs Drachten

7 september 2006

Antwoorden op schriftelijke vragen aan GS inzake medische zorg asielzoeker in azs Drachten

Hieronder de antwoorden op de op 24-8-2006 door Ad van de Kolk aan GS gestelde vragen betreffende het verontrustende artikel in de LC van 19-08 over de situatie van asielzoekers in het asielzoekerscentrum van Drachten:

  • 1. Bent u op de hoogte van het verontrustende artikel in de LC van 19-08 jongstleden betreffende de situatie van asielzoekers in het asielzoekerscentrum van Drachten zoals beschreven in dit artikel?
    Ja, wij zijn op de hoogte van dit krantenartikel.
  • 2. Bent u het met de SP eens dat ook asielzoekers in Fryslân onder verantwoording vallen van PS/GS omdat deze het welzijn van alle burgers van Fryslân tot haar taken dient te rekenen?

    Asielzoekers zijn een groep personen die een asielprocedure doorlopen. Tijdens de asielprocedure wordt de asielaanvraag behandeld en beoordeeld door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt tijdens de asielprocedure voor onderdak en begeleidt asielzoekers bij verblijf in Nederland of terugkeer naar het land van herkomst. Beide organisaties doen hun werk in opdracht en onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie.
    Wat betreft de gezondheidszorg voor asielzoekers die in centrale opvang van het COA worden opgevangen, geldt dat deze gelijk is aan die voor de verzekerden in Nederland. Asielzoekers hebben echter geen toegang tot de Zorgverzekeringswet en de AWBZ. Voor hen wordt de zorg ingekocht door het COA. Het COA heeft de gezondheidszorg geregeld via een contract met de GGD’en en Zorgverzekeraar VGZ. Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg aan asielzoekers, net als ze zijn voor de reguliere zorg.
    Uit bovenstaande vloeit voort dat het rijk primair verantwoordelijk is voor het welzijn van alle asielzoekers in Nederland en daarom ook voor het welzijn van de asielzoekers die tijdelijk verblijven op het grondgebied van de provincie Fryslân. De provincie heeft in deze slechts een signalerende taak die wij in voorkomende situaties uitvoeren.

  • 3. Bent u het eens met de stelling dat, gezien het bovenstaande, ook vanuit Provinciale Staten gesteld moet worden dat een grondig onderzoek naar de omstandigheden en positie van zowel asielzoekers als COA personeel in deze kwestie bepleit moet worden bij zowel het verantwoordelijke ministerie alswel het COA door GS van Fryslân?

    Er is recentelijk (mei 2006) een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de zorg aan asielzoekers. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Inspectie is een onafhankelijke instantie die toeziet op de kwaliteit van zorg in Nederland en dus ook op de zorg voor asielzoekers. Het onderzoek heeft plaatsgevonden op verzoek van de Tweede Kamer.

    In het rapport ‘Kwaliteit Medische Opvang Asielzoekers’ concludeert de Inspectie dat de kwaliteit van zorg voor asielzoekers over het algemeen goed is. Voor de punten die de Inspectie ter verbetering heeft aangemerkt, zal de Medische Opvang Asielzoekers (MOA) een plan van aanpak opstellen.

    Belangrijk is in dit verband te vermelden dat het COA op basis van de signalen die in het door u genoemde krantenartikel zijn geuit inmiddels een intern onderzoek heeft ingesteld. Ons inziens wordt hiermee de in casu noodzakelijke actie ondernomen.

  • 4. Dat zo’n onderzoek voor alle nog in Fryslân functionerende asielzoekerscentra plaats moet gaan vinden?

    Zie antwoord vraag 3.

  • 5. Dat dit onderzoek uitgevoerd dient te worden door een niet-belanghebbende partij om de kwaliteit er van te waarborgen en de klaarblijkelijke angst voor represailles te voorkomen?

    Zie antwoord vraag 3.

  • Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

    Gedeputeerde Staten van Fryslân,

    drs. E.H.T.M. Nijpels , voorzitter
    mr. J. Wibier , secretaris

    U bent hier