h

Antwoorden op schriftelijke vragen aan GS inzake subsidiebeleid duurzame energie

14 september 2006

Antwoorden op schriftelijke vragen aan GS inzake subsidiebeleid duurzame energie

Hierbij de ontvangen antwoorden van GS op de op 22-08-2006 door Ad van de Kolk gestelde vragen naar aanleiding van de beëindiging van de MEP subsidie:

  • 1. Waren GS vooraf op de hoogte van het plotselinge besluit van Minister Wijn om de subsidie op duurzame energievormen te beëindigen voordat deze viel?

    Nee.

  • 2. Zo ja, waarom zijn de Staten dan niet ingelicht over dit besluit?

    Niet van toepassing.

  • 3. Is er zicht op de impact die deze beslissing zal hebben op de zakelijke en particuliere investeerders die belangen hebben in duurzame energie als mede de toeleveringsbedrijven?

    Ja. Door de Noordelijke provincies is een globale inventarisatie gemaakt. Deze is als bijlage bij een brief aan de Minister ter kennis gebracht. Zie ook ons antwoord aan de fractie van de FNP in dezen.

  • 4. Zijn GS het eens met de stelling dat de bovengenoemde beslissing door de minister desastreuze gevolgen zal hebben voor initiatieven van zowel particulieren als bedrijven die investeren in duurzame energie? (Maar ook bijv. het Energy Valley concept en toeleveringsbedrijven).

    Wij vinden dat de beslissing van de Minister zeer schadelijk is, niet alleen voor bedrijven die zelf duurzame energie (willen gaan) produceren, maar ook voor de toeleverende sector en vele onder de vlag van Energy Valley ontwikkelde projecten op het gebied van duurzame energie.

  • 5. Zijn GS het met de SP eens dat de visie van de huidige minister, wat betreft zijn subsidiebeleid in deze, niet bijster uitmunt in het hebben van toekomstvisie voor de sector en dat ook ambitie lijkt te ontbreken wat betreft een effectief en duurzaam energiebeleid in met name Fryslân op de lange duur?

    Wij zijn het eens met de constatering dat het landelijke beleid ten aanzien van de duurzame energie te weinig consistentie en visie heeft. Voor wat betreft het beleid van de provincie Fryslân constateren wij dat zowel in het Provinciaal Milieubeleidsplan als in de nota Sinnich en Sunich een duidelijk en ambitieus beleid is neergelegd. In Sinnich en Sunich wordt letterlijk uitgesproken: “Onze ambitie is om van Fryslân koploper te maken op het gebied van (kleinschalige) innovatieve toepassingen van de duurzame energie”.
    Tijdens de oriënterende vergadering van de commissie Lân, Loft en Wetter van 11 oktober a.s. willen wij graag weer met de Staten van gedachten wisselen over een nadere invulling van deze ambitie.

  • 6. Tenslotte, bent u het met de SP eens dat tegen deze maatregel ernstige twijfels zijn in te brengen en dat deze ook als zodanig onder de aandacht van de minister moeten worden gebracht door GS van Fryslân?

    Ja. Verwezen zij verder naar ons antwoord aan de fractie van het FNP in dezen.

  • Gedeputeerde Staten van Fryslân,

    drs. E.H.T.M. Nijpels , voorzitter
    mr. J. Wibier , secretaris

    U bent hier