h

SP: Argwaan over herindeling gemeenten blijft

14 september 2006

SP: Argwaan over herindeling gemeenten blijft

Het artikel in de Leeuwarder Courant van donderdag 14 september:
Kop krantenartikel herindeling gemeenten
Artikel Leeuwarder Courant 14 september 2006 gehele tekst:

LEEUWARDEN Zwemmen verschillende Friese gemeenten in de fuik van een opgelegde herindeling? Sommige fracties in provinciale staten zijn er niet helemaal gerust op. Al kunnen ze zich goed vinden in de schijnbaar ongedwongen koers die is uitgezet op weg naar meer samenwerking, de argwaan blijft sluimeren. Op drie plaatsen in Friesland ontstaan groepjes gemeenten die elkaar steeds inniger omarmen. Gedeputeerde staten hebben onlangs vastgesteld dat daar sprake is van een toenemende bestuurskracht.

In het noorden gaat het om Dongeradeel, Achtkarspelen, Kollumerland en Dantumadeel en om de zogenoemde Middelseegemeenten Leeuwarderadeel, Het Bildt, Menaldumadeel en Ferwerderadiel. Ook is er een samenwerking gaande tussen Sneek, Wymbritseradiel, Nijefurd en Gaasterlân-Sleat.

Gedeputeerde Jan Ploeg betoogde gisteravond in een statencommissie dat er op deze plekken sprake is van een ,,hartstikke constructief'' en ,,vrijwillig proces''. Er is volgens hem het afgelopen jaar open en eerlijk met de burgemeesters van de betrokken gemeenten overlegd. Ploeg kreeg daarvoor van de staten veel lof, omdat begin dit jaar nog sprake was geweest van onrust in een aantal betrokken gemeenten.

Voor de FNP was het bijna te mooi om waar te zijn. ,,Wy binne erchtinkend. Wy wolle net dat de frijwillige gearwurking aanst oanlieding wurdt ta twongen weryndieling'', aldus woordvoerder Auke Bijlsma.

Statenlid Ad van de Kolk van de Socialistische Partij weet het wel
zeker: ,,Dit is weer een stapje richting de fusie van gemeenten. In die gebieden zal de eigenheid en de menselijke maat verdwijnen, terwijl de problemen blijven liggen.''

Ook de PvdA is er volgens fractievoorzitter Bert Versteeg ,,nog niet gerust op'' dat dwang zal uitblijven. Hij wil dat de provincie voorlopig pas op de plaats maakt. ,,De gemeenten moeten het nu zelf doen. Wij moeten op afstand en steken hooguit af en toe een helpend handje uit.''

Volgens Ploeg mogen nu eerst de gemeenteraden zich uitspreken in hoeverre ze hun zelfstandigheid willen behouden of opgeven. Het moet echter niet een ,,eindeloos proces'' worden, vroeg of laat komt er een moment om knopen door te hakken. De gedeputeerde vindt persoonlijk dat er de komende vier jaar duidelijkheid moet komen over de toekomst van de betrokken gemeenten.

U bent hier