h

Friese huishoudens straks de dupe?

25 maart 2007

Friese huishoudens straks de dupe?

PERSBERICHT. De SP Statenfractie heeft wederom schriftelijke vragen gesteld met betrekking tot de afvalstoffenoven, die Omrin in Harlingen wil realiseren. Ditmaal naar aanleiding van een rapport van Pricewaterhouse Coopers, dat onlangs door de Stichting Afvaloven Nee onder de aandacht is gebracht. In dit rapport wordt een mogelijk gebrek aan te verwerken afval een zeer belangrijk risico genoemd.

Voor de SP Statenfractie is het onaanvaardbaar, dat de Friese huishoudens de dupe worden als Omrin er niet in slaagt voldoende afval op de gafval-markth te verkrijgen. Afval uit Fryslân alleen is namelijk niet voldoende om de geplande verbrandingsoven van Omrin ten volle te benutten. Hierdoor kunnen de tarieven voor afvalverwerking voor de Friese gemeenten stijgen en als dat gebeurt kunnen de Friese huishoudens uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgen in de vorm van hogere gemeentelijke heffingen. Bovendien is het nog lang niet zeker of alle Friese gemeenten wel bereid zijn om hun huishoudelijk afval voor onbepaalde tijd door Omrin te laten verwerken. Op het moment, dat één of meerdere gemeenten afhaken heeft dit zeer waarschijnlijk serieuze financiële gevolgen voor de resterende gemeenten en dus voor de huishoudens in deze gemeenten. De SP Statenfractie is er overigens bepaald geen voorstander van, dat Omrin de Friese gemeenten voor onbepaalde tijd aan zich zou willen binden: het is een commercieel bedrijf en er bestaat een reële kans, dat het in de toekomst wordt geprivatiseerd.

Uit de rapportage van Pricewaterhouse Coopers komt eveneens naar voren, dat vanwege het stortverbod in Duitsland en het open stellen van de grenzen voor brandbaar afval per 1 januari 2007 een toename verwacht kan worden van de verbranding van Duits afval in Nederlandse verbrandingsovens. De bouw van een afvalstoffenoven aan een zeehaven wordt in dit verband een positief punt genoemd, omdat dit de aanvoer van te verwerken afvalstromen ten goede zou komen. Volgens de SP Statenfractie is dit echter in strijd met het Rijksbeleid volgens de planologische kernbeslissing Derde Nota Waddenzee, omdat intensieve verkeersstromen in het gebied in tegenspraak zijn met duurzame bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee als natuurgebied.

Anneke Apperloo
Statenlid SP Fryslân
(06-22948263)

U bent hier