h

SP kijkt uit naar ‘koersdocument’

5 april 2007

SP kijkt uit naar ‘koersdocument’

Op 3 april hebben CDA en PvdA middels de informateur hun marsroute bekend gemaakt. Beide partijen zullen samen een ‘koersdocument’ opstellen, waarna ze zullen bekijken wie van de andere partijen daar bij past. Voor deze fase van de collegevorming trekken ze nog eens twee weken uit.

Na de verkiezingen hebben CDA en PvdA gezamenlijk het voortouw genomen om tot de vorming van een nieuw college van GS te komen. Als grootste winnaar van de verkiezingen werd daarbij, door de meeste partijen in de nieuwe Provinciale Staten, een aparte positie aan de SP toegekend. Alleen met de SP werd een afzonderlijk gesprek gevoerd.
Er is nog niet onderhandeld, er zijn alleen verkennende gesprekken gevoerd. De SP heeft daarin aangegeven dat de voorkeur uitgaat naar een college ‘over links’: SP met PvdA, FNP en Groen Links.

Tweede keus is een college van SP, PvdA en CDA. Derde keus een college van alleen PvdA en CDA. Het verkennende gesprek was nogal eenzijdig. Fractievoorzitter Ad van de Kolk heeft een aantal punten op tafel gelegd, die voor de SP zwaar wegen. Het gaat dan om, volgens de SP, onnodige geldverslindende projecten zoals de huidige Centrale As, het nieuwe provinciehuis en een nieuw Fries museum. Maar het gaat ook om bijzondere aandacht voor jeugdzorg, onderwijs en armoedebestrijding. Leefbaarheid en duurzaamheid in het landelijk gebied werden door de SP ook ingebracht.Van de kant van de gesprekspartners werd daar op dat moment weinig tegenover gezet. Er werd geen duidelijkheid gegeven over wat voor hen zwaarwegende punten zijn.
In het verslag van de informateur wordt geen uitspraak gedaan over de mogelijke samenstelling van het college, ook niet over het aantal partijen dat daarbij betrokken zou moeten zijn. Beide partijen trekken nu twee weken uit om een ‘koersdocument’ op te stellen. De SP is natuurlijk benieuwd naar de inhoud daarvan.

Tot nu toe hebben CDA en PvdA weinig laten zien van waar hun prioriteiten en grenzen liggen. In dit ‘koersdocument’ zullen ze toch met het water voor de dokter moeten komen, zodat ook de SP kan bepalen of het mogelijk zal zijn om deel te nemen aan de coalitie.
Op basis van dit ‘koersdocument’ zullen CDA en PvdA beslissen welke partij een versterking van hun samenwerking kan betekenen. Ook de mogelijkheid dat er een coalitie zal komen van alleen CDA en PvdA is denkbaar. Praktisch betekent het dus dat de weg nog open ligt voor alle soorten colleges: twee, drie of vier partijen; over links of over rechts of door het midden. Maar het betekent ook dat iedere andere partner zich moet schikken naar wat het CDA en de PvdA samen voorstellen.

Zoals gezegd zal de SP niet zomaar aanschuiven maar ze zal zich onmiskenbaar moeten kunnen herkennen in een eventueel akkoord.
In elk geval zal minstens één van de twee grote partijen deel van een coalitie gaan uit maken. Het is daarom doorslaggevend om te weten hoe ver ze het samen eens kunnen worden. Het ‘koersdocument’ zal voor het eerst de voorwaarden van CDA en PvdA gezamenlijk onder woorden brengen. De SP ziet daar vol nieuwsgierigheid naar uit, om vervolgens te kunnen bepalen welke rol ze daar zelf in kan en/of wil spelen. Twee weken is trouwens te lang en de fractie heeft aangegeven het liever wat sneller te zien.

Jacob W. van der Hoek.
Statenlid SP Fryslân.

Het koersdocument is hier te vinden

U bent hier