Kleinschalige huisartsenzorg verdient steun en geen straf
Kleinschalige huisartsenzorg verdient steun en geen straf
Huisartsen op het platteland die de zorg kleinschalig willen organiseren, ook in de avond, nacht en weekenden, moeten beter worden ondersteund. Die conclusie trekt SP-Kamerlid Henk van Gerven uit zijn uitgebreide werkbezoek deze week aan huisartsen in Friesland. Ook vindt hij dat de SAR-helikopters (Search and Rescue) niet wegbezuinigd moeten worden, omdat ze te belangrijk zijn voor hulpverlening bij rampen en spoedvervoer van zieken op de Waddeneilanden.
Van Gerven (rechts) in gesprek met Friese huisartsen
Van Gerven, een van de woordvoerders zorg van de SP en zelf ook huisarts, bezocht huisartsengroepspraktijk de Tsjasker in Witmarsum. Samen met de huisartsen uit Makkum doen ze nog zelf hun diensten. Daardoor zijn de huisartsen ook na vijf uur ‘s middags en in de weekenden goed bereikbaar. Naast de huisartsenzorg hebben ze een eigen apotheek en doen ze bevallingen. Met enkele tientallen andere huisartsen in Friesland vormen ze een luis in de pels. De meeste huisartsen zijn immers aangesloten bij de grootschalige huisartsendiensten. Van Gerven: “Die grote posten zijn onpersoonlijker en minder goed bereikbaar. Bij het in stand houden van de kleinschalige dienstenstructuur ondervinden de huisartsen echter weinig steun van de ziektekostenverzekeraar Friesland. Voor de diensten krijgen ze bijna de helft minder geld dan de grootschalig georganiseerde huisartsendiensten en zo’n ‘straf’ vind ik een verkeerd signaal. Net als in de ziekenhuizen zie je dat ook in de huisartsenzorg steeds meer de productie en marktwerking centraal komt te staan in plaats van de behoefte van de patiënt. Juist de kleinschaligheid moet gestimuleerd worden, niet de fusiedrang en de schaalvergroting.”
Van Gerven was onder de indruk van de bevlogenheid van de huisartsen. “Het is goed om te constateren dat huisartsen zich verzetten tegen de trend van verzakelijking en 'warme' dokters willen zijn. Ze hebben echt een roeping en beroepseer en dat is heel mooi om te zien.”
Bij het bezoek aan het Antoniusziekenhuis in Sneek, waar ook een huisartsenpost is gevestigd, kwam vooral de samenwerking tussen de spoedeisende eerste hulp en de huisartsenpost aan de orde. Ook zijn er de nodige discussies over de financiering van de zorg. Ziektekostenverzekeraars willen, omdat het goedkoper is, het liefst dat patiënten zoveel mogelijk naar de dokterspost gaan. Elke patiënt die niet door het ziekenhuis, maar de dokterspost wordt geholpen kost het ziekenhuis echter geld. Van Gerven: “Je ziet dat ook hier de toenemende concurrentie en tegengestelde financiële belangen een goede samenwerking hinderen.”
Op de vliegbasis Leeuwarden sprak Van Gerven met de commandant en bemanningsleden van de SAR-helikopters. Deze mensen hebben al bijna 4000 reddingsvluchten uitgevoerd. Hoewel de bemanningsleden zich niet politiek mogen uitspreken is wel duidelijk dat, wat hen betreft, de SAR-eenheid in Leeuwarden moet blijven. Daar heeft de SP in de Tweede Kamer eerder al een warm pleidooi voor gehouden en zal zich voor het behoud blijven inzetten.