h

Grote zorgen over voortbestaan maatschappelijke organisaties

19 november 2007

Grote zorgen over voortbestaan maatschappelijke organisaties

PERSBERICHT • In de commissievergadering van jongstleden 14 november in de Provinciale Staten is er gesproken over een nieuw model voor de subsidiestructuur van de Friese maatschappelijke organisaties. Dat zijn bijvoorbeeld het FSU, COC, SOS telefonische hulpdienst maar ook vele anderen horen daarbij. In feite zijn het initiatieven vanuit de Friese samenleving die door burgers zijn opgericht en het welzijn van Fryslân proberen te bevorderen.

Diverse insprekers bij de commissie spraken hun ernstige bezorgdheid uit die varieerde van een drastische beperking van het uitvoeren van taken tot het doodeenvoudig onmogelijk worden van het voortbestaan van de organisatie waar de insprekers voor op kwamen. De SP deelt die zorgen en stelde er scherpe vragen over die niet allemaal ter plekke beantwoordt konden worden door de Gedeputeerde.
Fractievoorzitter Van de Kolk: “Dit staat totaal haaks op de verkiezingsbeloften die door de coalitiepartijen PvdA, CDA en CU zijn gesteld. Daar werden de organisaties gerustgesteld en er werd gezegd dat er een basissubsidie zou komen van waaruit men kon werken aan verdere verbetering van dienstverlening. Wat we nu zien is dat in plaats daarvan bezuinigingen gaan plaatsvinden die hun weerga niet kennen en dit zonder afdoende overleg met de organisaties. Er is naar onze mening te weinig inzicht in de consequenties die deze blokkades tot gevolg zullen hebben. Deze worden naar onze mening zwaar onderschat. Maatschappelijke organisaties, groot en klein, zorgen voor cement en sociale cohesie in de Friese samenleving. Ze zijn nodig in Fryslân omdat ze werk oppakken dat de Provincie en gemeenten laten liggen. In de ogen van de SP dienen deze initiatieven juist omarmd te worden en niet te worden blootgesteld aan ingewikkelde bureaucratische blokkades die een normaal mens niet meer kan volgen. Het is ook bevreemdend dat GS maatschappelijke relevantie blijkbaar afmeten aan de hoeveelheid geld die een organisatie mee kan brengen om op basis daarvan een subsidie te “verdienen”. De SP Statenfractie staat op het standpunt dat maatschappelijke relevantie gebaseerd dient te zijn op een noodzaak die blijkt uit gefundeerde hulpvragen van burgers op zaken die de provincie laat liggen. Hulpvragen die uiteindelijk geresulteerd hebben in de oprichting van een maatschappelijke organisatie. Die moet men serieus nemen.”
Ongeveer half december wordt hierover in Provinciale Staten beslist.
(Voor informatie: Ad van de Kolk, voorzitter SP Statenfractie Fryslân, 06-23706917)

U bent hier