h

SP vierkant achter gemeenteraad Wûnseradiel

22 januari 2008

SP vierkant achter gemeenteraad Wûnseradiel

In Witmarsum zijn er nog 19 mensen die proberen te overleven in de noodopvang te Witmarsum in de gemeente Wûnseradiel. Het merendeel betreft gezinnen met kinderen en enkele bejaarden. Het zijn asielzoekers die zich nog wel in procedures bevinden maar het recht op opvang wordt ontzegd.

De Raad van Wûnseradiel trekt nu voor de zoveelste maal voor de overgebleven bewoners van de noodopvang aan de bel. Vanavond heeft de voltallige raad een motie aangenomen waarin staatssecretaris Nebahat Albayrak weer wordt gevraagd de afspraak na te komen en dat het Rijk de verantwoordelijkheid neemt voor de opvang van asielzoekers in de situatie zoals die in Witmarsum. De overeenkomst m.b.t. de opvang is gemaakt bij de invoering van het generaal pardon en dient doodeenvoudig worden nageleefd volgens de SP in Fryslân. Fractievoorzitter Van de Kolk: “Er is toen gezegd: “Geen mens op straat”, en het is naar mijn mening te gek voor woorden dat het Rijk haar afspraken niet nakomt en wij steunen de raad van Wûnseradiel dan ook van harte in haar opstelling. De onzekerheid waardeze gezinnen zich nu al maanden, ja zelfs al jaren, in bevinden is om je voor te schamen. De vrijwilligers die deze mensen voorzien van voedsel en onderdak zijn zo langzamerhand ook ten einde raad en dreigen in financiële moeilijkheden te komen. Je kan niet geloven dat dit in een land als Nederland voorkomt. Als dit kabinet het dan al heeft over normen en waarden, geldt dat dan niet voor de gezinnen, kinderen en bejaarden die nog steeds op straat terecht dreigen te komen? Het afschuiven van verantwoordelijkheid door Den Haag naar de gemeenten en de burger geeft geen pas. Het is een schande. En niet alleen in Witmarsum, dit speelt in het hele land”
De SP is in de laatste week van december 2007 een emailcampagne begonnen die wel heeft geleid tot reacties van kamerleden maar niet tot directe actie van de Staatssecretaris. De SP hoopt dat meer gemeenten en de Staten van Fryslân zich zullen aansluiten bij de motie van Wûnseradiel en zo hun ongerustheid kenbaar zullen maken bij Staatssecretaris Albayrak.

De motie wordt dinsdag over een week (29-01-08) aangeboden aan de vaste kamercommissie.

U bent hier