h

Nieuwe Statenvergadering Bouwurk noodzakelijk

24 februari 2008

Nieuwe Statenvergadering Bouwurk noodzakelijk

In een uitgelekt memo wordt gesteld dat de nieuwbouw van het Provinciehuis mogelijk wel eens tien miljoen euro duurder kan uitvallen dan in eerste instantie was geraamd.

De Statenfractie van de SP is altijd tegen de nieuwbouw van het provinciehuis geweest en heeft vanaf het begin af aan gesteld dat er met aanpassingen in het oude Provinciehuis volstaan kon worden. Zij stelde toen en nu dat zulke grote projecten gemiddeld zo’n 20% duurder uitvallen gezien vergelijkbare ondernemingen, dat bewijst de praktijk. Dit wordt gestaafd door de huidige geschatte overschrijding in het uitgelekte memo. Ook staat de fractie op het standpunt dat er wel belangrijker zaken zijn dan een nieuw provinciehuis waar Fryslân behoefte aan heeft op dit moment en noemt daarbij de toenemende armoede, slecht openbaar vervoer, afbrokkelende thuiszorg en de recente harde bezuinigingen op maatschappelijke organisaties. De sfeer van geheimzinnigheid die zowel om de nieuwbouw hangt maar ook om de tijdelijke huisvesting is de fractie een doorn in het oog. Ilustratief is daarbij ook het naar de mening van de fractie onterechte ontslag van een ambtenaar als zijdelings gevolg daarvan. Een veel te zware maatregel volgens de SP. Fractieleider Van de Kolk is recent nog uit een geheim overleg over het Bouwurk gestapt (Bouwurk is de projectnaam voor de nieuwbouw van het provinciehuis).

De SP is van mening is dat de neiging van het huidige college om over steeds meer onderwerpen en/of informatie de deken van geheimhouding te leggen begint te raken aan de vrijheid van politieke meningsuiting van een volksvertegenwoordiger. Niet alleen betreffende dit Bouwurk maar ook op andere terreinen. In schriftelijke vragen stelt de fractie onder anderen dat het project Bouwurk moet worden stilgezet en opnieuw aan de Staten van Fryslân moet worden voorgelegd in een openbare zitting zodat in het openbaar duidelijk wordt wat de te volgen stappen zullen moeten zijn. Over die stappen is de SP fractie trouwens duidelijk: “Stoppen ermee. Gebruik het oude provinciehuis voor vergaderingen en de tijdelijke huisvesting voor de rest.” Verder geeft de SP aan dat zij benieuwd is naar de ruggegraat van vooral de coalitiepartijen CDA en PvdA maar ook de andere fracties die ten tijde van de besluitvorming over dit project bij hoog en bij laag eisten van het college dat men geen cent boven het toegestane budget mocht uitkomen want anders…. Iets dat het college vervolgens keihard toezegde.

Als het project nu toch boven het beoogde budget zal uitstijgen wil de SP ook weten of Gedeputeerde Staten daar voor zichzelf consequenties aan zullen verbinden. Tenslotte, meent Van de Kolk, zijn het wel keiharde toezeggingen die worden geschonden als de melding van de overschrijding berust op feiten.

Hieronder de vragen die de SP aan het college van Gedeputeerde Staten heeft gesteld:
1. Zijn GS ervan doordrongen dat de Staten ( met name de beide grote coalitiefracties) als onvoorwaardelijke eis aan zowel tijdelijke huisvesting als nieuwbouw van het provinciehuis hebben gesteld dat het bestaande budget van zowel nieuwbouw als tijdelijke huisvesting niet overschreden mogen worden?
2. Is GS op de hoogte van het persartikel betreffende het Bouwurk in de Leeuwarder Courant van 23-02-2008?
3. Zo ja, onderschrijft GS de daarin gestelde overschrijding van 10 miljoen op het bestaande budget voor het nieuwe provinciehuis?
4. Zo nee, waarom niet?
5. Zo ja, wat zien GS dan als consequenties van deze overschrijding t.o.v. de voortgang van de nieuwbouw en tijdelijke huisvesting ? (Zowel financieel als wat de aanbesteding betreft.)
6. Onderschrijven GS de stelling dat het huidige project Bouwurk niet meer voldoet aan de financiële eisen zoals die zijn gesteld door Provinciale Staten?
7. Als het antwoord op vraag 6 bevestigend wordt beantwoordt, hoe zien GS eventuele consquenties voor haar eigen positie gezien het feit dat het college expliciet heeft afgesproken binnen het bestaande budget te blijven?
8. Zijn GS het met de SP eens dat, wanneer de overschrijding van budget van toepassing is, dit reden is om de nieuwbouw van het provinciehuis opnieuw in een openbare Statenvergadering op de agenda van de Staten te zetten om te beslissen over hoe nu verder?
9. Zo nee waarom niet?
10. Zijn GS het eens met de stelling dat men gezien de huidige stand van zaken het onverstandig is om een nieuwe aanbestedingsronde te beginnen?
11. Zo nee, waarom niet?

U bent hier