h

Sluiting beste ziekenhuis onaanvaardbaar

11 februari 2008

Sluiting beste ziekenhuis onaanvaardbaar

Woensdag 27 februari 2008. Het kabinet heeft gisteren besloten het voorstel van minister Klink van volksgezondheid over te nemen. Hierdoor wordt De Sionsberg gekort op de beschikbaarheidtoeslag. Zet minister Klink zijn besluit door dan bestaat een reëel gevaar voor het ziekenhuis met tot gevolg een minder toegankelijke gezondheidszorg, massaontslag, nog meer woningleegstand en vertrek van toeleveringsbedrijven. Een klap voor Noordoost Fryslân.

De Sionsberg is het beste ziekenhuis van Nederland. Ze is de kleinste maar blinkt uit door uitstekende verpleegkundige zorg, goede specialismen, innovatie en samenwerking met de huisartsen in de regio (test weekblad Elzevier). Manager Ids Jousma: “Wij werken kleinschalig. Goed in wat wij doen en duidelijk in wat wij niet doen.”
De oogspecialisten behoren al jaren tot de top van Nederland en de Bonifacius Hoofdpijnkliniek geniet zelfs wereldwijd bekendheid.
De goede samenwerking met de huisartsen leidt er nu zelfs toe dat zij bij De Sionsberg intrekken. Door de realisatie van een Spoed Medische Opvang wordt spoedzorg 24 uur per dag gegarandeerd. Ook De Sionsberg kon niet onder een fusie uitkomen maar heeft bewust gekozen te fuseren met regionale verzorging- en verpleeghuizen zodat de lijnen kort blijven.
Door alle facetten van deze Zorggroep Pasana kritisch tegen het licht te houden heeft men flink kunnen bezuinigen op de overhead. Helaas wordt dit uitstekende resultaat en voorbeeld voor vele ziekenhuizen beloond door een korting van 3,4 miljoen euro. Dit is meer dan 10% van de totale begroting van De Sionsberg.
SP Statenlid Richard Klerks: “Provinciale Staten zal alles uit de kast moeten trekken om dit ondoordachte voorstel van minister Klink een halt toe te roepen. De SP in Fryslân zal de Gedeputeerde Staten hierover vragen stellen. Het is onaanvaardbaar dat Den Haag zomaar besluit om alweer een ziekenhuis weg te saneren. Na de dreiging van het ziekenhuis in Harlingen is dat de tweede in zeer korte tijd. Dat ervaart de SP op provinciaal niveau en in de Tweede Kamer als zeer verontrustend. Als de Sionsberg noodgedwongen zal moeten sluiten zal een massaontslag het gevolg zijn, wellicht faillissementen van toeleveringsbedrijven zullen volgen en het platte land in de regio Noord- Oost Fryslân zal nog harder leeglopen. Maar wat ons het meest zorgen baart is dat adequate gezondheidszorg weer een klap te verwerken krijgt en daar is de burger het slachtoffer van.”

U bent hier