h

SP wil helderheid over positie SAR

24 februari 2008

SP wil helderheid over positie SAR

De SAR hulpdienst dreigt nog steeds te verdwijnen uit Leeuwarden. Naar aanleiding daarvan is er kort geleden overleg geweest tussen de commissaris en de minister.

Volgens de SP Statenfractie is de SAR hulpdienst onmisbaar voor Fryslân en de Waddeneilanden. Niet alleen voor reddingen in het daarvoor toegewezen gebied maar de dienst is ook onmisbaar voor ziekenvervoer vanaf de eilanden en assistentie bij eventuele rampen. Van cruciaal belang en levensreddend. De SP wil daarom precies weten wat de uitkomsten zijn van het overleg tussen minister en commissaris en dan vooral wat betreft zekerheden over het voortbestaan van de SAR in Leeuwarden. Volgens fractievoorzitter Ad van de Kolk is het ondenkbaar dat de hulpdienst zou moeten verdwijnen. Dat zou volgens hem desastreuze gevolgen hebben voor de spoedeisende hulp in het toegewezen gebied. De Statenfractie vraagt zich verder af of alle betrokken hulpdiensten een stem hebben gehad bij het overleg tussen minister en commissaris en welke dat is geweest, adviserend of beslissend. Daartoe heeft ze onderstaande schriftelijke vragen gesteld:
1. Is GS op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken van het laatste overleg van de Commissaris en de Minister van Defensie betreffende de SAR helicopter?
2. Is daar ook het onderstaande antwoord van de toenmalige Minister Kamp op vraag 3 van Kamerlid Kortenhorst besproken zoals gesteld op 20-12-2005?( Zie bijlage )
3. Zo ja wat waren daar de specifieke uitkomsten van?
4. Is de uitkomst van het bovengenoemde overleg in vraag 1, zodanig dat de huidige bereikbaarheid en het daarvoor benodigde tijdpad (aanvliegtijden e.d.) in het volledige zorggebied van huidige SAR voorziening per helicopter nu wordt gegarandeerd in de toekomst?
5. En zo ja, hoe dan?
6. Is er overleg geweest met de betrokken hulpdiensten op de Wadden en het vaste land teneinde hen volledig bij het laatste gesprek tussen minister en commissaris te betrekken?
7. Zo ja, met welke hulpdiensten is dat overleg vooraf gevoerd?
8. Zo nee waarom niet?
9. Welke invloed hebben de hulpdiensten gehad op het gesprek met de minister, adviserend of bepalend?
10. Zijn de bovengenoemde hulpdiensten op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het laatste overleg tussen minister en commissaris?
11. Zo ja wat was dan hun reactie hierop?
12. Zo nee, waarom niet?
13. Zijn alle punten van zorg die de commissaris aangeeft in zijn brief van 3 juli 2006 weggenomen?
14. Zo ja kan dit dan per aandachtspunt worden toegelicht?
15. Als alle punten niet zijn weggenomen, wat is/zijn daarvan de reden(-en)?

U bent hier