h

GS muilkorven Friese welzijnssector

1 mei 2008

GS muilkorven Friese welzijnssector

Na eerdere bezuinigingen op maatschappelijke organisaties zoals de FSU en SOS telefonische hulpdienst met wel 40%, zijn nu de steunfunctie-instellingen aan de beurt volgens Gedeputeerde Staten van Fryslân en de coalitie CDA/PvdA/CU. Recente uitspraken van Gedeputeerde Galema die er op neer komen dat subsidies worden ingetrokken van instellingen die naar de rechter stappen, hebben al geleid tot commotie binnen de Staten en in de samenleving.

De Statenfractie van de SP neemt afstand van de uitspraken van Gedeputeerde Galema maar ook van het nieuwe bezuinigingsbeleid van Gedeputeerde Staten als geheel. Volgens de fractie wordt dat beleid blijkbaar gesteund door de coalitie CDA/PvdA/CU gezien de zekerheid waarmee GS deze uitspraken doet. Bij de behandeling van de Kaderbrief, waarin de “koersaccenten” van het coalitieakkoord worden vertaald naar nieuw beleid gaf de SP aan dat er op het sociaal maatschappelijk vlak veel dingen worden beloofd maar dat er in de praktijk het tegenovergestelde wordt gedaan.

Fractievoorzitter Van de Kolk vindt er het volgende van: “Asfalt en grote bouwprojecten krijgen ruim baan en worden bejubeld. Het geld kan niet op. Honderden miljoenen worden er aan besteedt terwijl de sociale kant van het beleid er steeds bekaaider afkomt en moet komen bedelen voor elke cent die men nodig heeft. Wat er op papier staat in het koersdocument en kaderbrief klinkt wel mooi misschien maar het lijkt er steeds meer op dat het holle woorden zijn die het goed hebben gedaan in de verkiezingen.

De laatste perikelen rond de bezuinigingen op steunfunctie-instellingen zoals de Milieufederatie maar ook It Fryske Gea onderstrepen dat GS en coalitie geen tegenspraak dulden of kritiek. Waagt men dat toch, dan volgen er rigide maatregelen zoals ongehoorde bezuinigingen die deze organisaties in feite vleugellam achterlaten en op den duur zelfs monddood kunnen maken. Uiteindelijk kunnen ze dus alleen nog maar als een soort dienstbode voor GS gaan fungeren zonder eigen inbreng. Dat is beslist niet wat de SP voor ogen staat, sterker nog, het is ongehoord gezien de staat van dienst van deze instellingen, de taken die ze moeten uitvoeren en het is slecht voor Fryslân. Het is een volgende ronde in de kaalslag die wordt gepleegd in de sociale en welzijnssector van Fryslân met als doel meer controle te krijgen onder het mom van “efficiency”. In mijn ogen wordt de instellingen geschoffeerd omdat er zelfs geen moeite wordt gedaan om helder te communiceren. Men heeft het maar te slikken. Gelukkig kan men in dit land nog naar de rechter te stappen als dialoog niet meer op prijs wordt gesteld.”

U bent hier