h

SP: Verkoop Nuon en Essent aan Wouter Bos

13 januari 2009

SP: Verkoop Nuon en Essent aan Wouter Bos

De Statenfractie van de SP in Fryslân wil dat de provincie de aandelen NUON niet verkoopt. Maar indien een meerderheid in provinciale staten toch voor verkoop is, dan is Wouter Bos de beste koper.

Op 14 januari vindt een historisch debat plaats in provinciale staten van Gelderland. Inzet is de overname van NUON door een buitenlandse energiereus. Welke is nog onbekend. De SP zal tijdens dit debat het college van gedeputeerde staten van CDA, PvdA en CU-huize oproepen te stoppen met de uitverkoop van de publieke sector. Wat de SP betreft blijft Nuon in publieke handen. Zij zal een motie indienen voor behoud van de aandelen.
Indien de meerderheid in provinciale staten echter toch voor verkoop van de aandelen kiest, dan wil de SP dat Wouter Bos de aandelen gaat kopen. Ook hiervoor ligt een motie klaar waarin de minister het eerste recht op koop krijgt. De SP Statenfractie: "Voor Fryslân is de uitkomst in Gelderland ook belangrijk aangezien wij ook beschikken over aandelen Nuon en er een meerderheid lijkt te zijn voor verkoop. Dat het Rijk de aandelen zou moeten overnemen is geen vreemde gedachte omdat de energiesector minstens zo belangrijk is voor de economie als bijv. de banken dus zou men voor een zelfde behandeling moeten kiezen. Deze strategische bedrijven zouden niet in handen mogen komen van op winst gerichte buitenlandse energiereuzen. Als Nederland niet alleen wat te zeggen wil houden over de leveringszekerheid en betaalbare tarieven maar ook over bijv. wel of niet bouwen en/of goed onderhouden van kerncentrales, is het zeer onverstandig om te gaan verkopen en al helemaal aan het buitenland. Want ook daar heeft men dan weinig of niets meer over te zeggen." Hoewel de SP nu al lange tijd alleen staat in haar strijd tegen privatisering hebben ondertussen in Den Haag ook CDA en PvdA zich al duidelijk uitgesproken tegen privatisering. De financiële crisis en vooral ook de oorzaken daarvan lijken daarbij inzicht te hebben verschaft dat nationaal belang beschermd moet worden in sommige gevallen. In Gelderland en in Fryslân lijkt de SP echter nog vrijwel alleen te staan. Onlangs heeft de landelijke SP nog een spoeddebat in de Tweede Kamer aangevraagd naar aanleiding van de op handen zijnde verkoop van Essent. SP fractievoorzitter Agnes Kant stelde dat ministers Van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) en Bos (PvdA, Financiën) niet aan de zijlijn kunnen blijven staan, terwijl regionale bestuurders energiebedrijven in de uitverkoop gooien. Als provincies en gemeenten volharden in hun verkoopplannen, moet het Rijk volgens de SP zo nodig de aandelen overnemen, aldus Kant. Gelderland heeft 45 procent van de aandelen NUON en staat op het punt deze aandelen in stappen te verkopen aan een buitenlands energiebedrijf. Sp Fractie: “Als Fryslân domweg verkoopt en zich alleen gierig opstelt is een buitenlandse overname en dus het overboord zetten van alle Friese maar ook Nederlandse zeggenschap over een groot gedeelte van onze eigen energie een feit. De risico’s daarvan worden stelselmatig en ten onrechte gebagatelliseerd en in hoge mate onderschat omdat geldzucht spreekt en niet het maatschappelijk belang. Fryslân zal ook op nationaal niveau een sleutelrol spelen als Gelderland zo dom is om te verkopen. Ik reken erop dat Fryslân door de huidige financiële crisis geleerd heeft van de inhaligheid en kortzichtigheid van beleggers en beursgerelateerde ondernemingen en dus slimmer is, de kop er voor houdt en niet zal verkopen of alleen verkoopt aan onze eigen regering. Elke andere optie staat gelijk aan het verkwanselen van onze eigen energie.”

U bent hier