h

SP boycot besloten vergadering

11 februari 2009

SP boycot besloten vergadering

Op vrijdag 13 februari is er door Gedeputeerde Staten een besloten commissievergadering belegd in de Staten van Fryslân naar aanleiding van de voorgenomen verkoop van de Fryske Nuon aandelen. Partijen kunnen hun wensen en bedenkingen aangeven aan gedeputeerde Galema. De SP zal daar niet aan deelnemen, zij boycot dit overleg.

De fractie geeft aan dat zij bij voorkeur alle zaken in alle openbaarheid wenst te bespreken maar geeft toe dat dit bij hoge uitzondering soms niet kan. Zij maakt een uitzondering als het om exacte geldbedragen gaat bij onderhandelingsprocessen met externe partijen of zaken die zich afspelen of ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van privé personen. Al eerder heeft de fractie zich bij een ander maatschappelijk belangrijk onderwerp, de nieuwbouw van het provinciehuis, verzet tegen geheimhouding van in haar ogen openbare informatie.

SP Fractie: “We hebben in dit geval besloten tot boycot omdat wij weigeren gegijzeld te worden door Gedeputeerde Staten. Het overleg in kwestie zal plaats vinden als een commissievergadering. Wij, als Provinciale Staten, hebben dan geen middelen om de Gedeputeerde in het openbaar rekenschap te vragen als hij zijn toezeggingen in zo’n besloten overleg niet nakomt. We hebben dan ons recht verspeeld om in het openbaar onze mening over dit onderwerp naar voren te brengen en dat gaat ons te ver. Wij zijn tegen verkoop behalve, onder strenge voorwaarden, verkoop aan het Rijk of een andere Nederlandse overheid. Tijdens het vragenuurtje van de laatste PS heeft Galema een motie van vorige week om met het Rijk te gaan praten die hij nota bene zelf heeft overgenomen naast zich neer gelegd. Dat maakt het niet makkelijker om aan te nemen dat hij dingen zal uitvoeren zonder dat daar een motie onder ligt, integendeel. Het zal in het overleg niet gaan over cijfers en/of personen. Nee, het zal gaan over wensen en bedenkingen van de Provinciale Staten bij dit proces. Wij zien niet in wat daar zo geheimzinnig aan is, onze mening is bekend.”

U bent hier