h

SP: Voorkom sluiting politiebureaus in Fryslân

24 februari 2009

SP: Voorkom sluiting politiebureaus in Fryslân

Naar aanleiding van diverse berichten in de media over de dreigende sluiting van politiebureaus in Fryslân heeft SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak hierover Kamervragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Korpschef van de politie Fryslân Magda Berndsen meldde in het personeelsblad van de Friese politie dat er bureaus gesloten zullen worden wegens geldgebrek. Het probleem is ontstaan door de nieuwbouw van politiebureaus op het platteland en een arrestantenverblijf in Drachten. De Friese politie kampt dit jaar met een tekort van 3.9 miljoen euro. Het is nog niet zeker om welke politiebureaus het zal gaan. Gesproken wordt over Buitenpost en één of meer bureaus in Leeuwarden. Zelfs sluiting van meer bureaus in de provincie wordt niet uitgesloten.

Door het geldgebrek staat eveneens de instroom van aspirant-agenten op de tocht, terwijl er al een groot probleem is met de personele bezetting binnen het politiekorps. Minister Ter Horst wil echter nog eens 100 miljoen euro bezuinigen op de politie.

Van Raak: "Op bijna elk politiebureau komen ze mensen tekort, zodat er minder blauw op straat is. Uit onderzoek van CapGemini blijkt dat er ook enorme tekorten zijn bij de recherche, waardoor tienduizenden misdaadzaken onopgelost op de plank blijven liggen. De minister roept met de mond dat Nederland veiliger moet worden, maar laat ondertussen de politie verpieteren."

De SP wil dat de minister afziet van de voorgenomen bezuiniging van 100 miljoen euro. Van Raak: "De minister moet haar verantwoordelijkheid nemen. Zij is de minister voor de politie, maar agenten op de werkvloer merken daar bar weinig van. Ter Horst wil graag daadkrachtig zijn, nou laat haar dan eens ophouden met bezuinigen en investeren in de mensen die ons lang veiliger moeten maken!"

Vragen van het lid VAN RAAK (SP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over mogelijke sluiting van politiebureaus in Fryslân
1) Klopt het dat in Fryslân door financiële problemen politiebureaus worden gesloten? Om hoeveel politiebureaus gaat het? Zijn er meer korpsen waar sluiting van politiebureaus dreigt?¹
2) Deelt de minister mijn zorg dat sluiting van de bureaus ten koste gaat van de bereikbaarheid van de politie en dat dit ongewenst is, zeker daar waar bureaus in de buurt van probleemwijken liggen?
3) Hoe zijn de financiële problemen bij het korps Fryslân ontstaan? Hoe groot zijn de problemen? In hoeverre worden deze problemen veroorzaakt door het nieuwe budget verdeelsysteem en de bezuinigingen van het kabinet, zoals korpschef Berndsen stelt?²
4) Klopt het dat het korps Fryslân onvoldoende middelen had voor de benodigde investeringen in huisvesting? Wat is hiervan de oorzaak?
5) Klopt het bericht dat nieuwbouw van politiebureaus op het platteland en een modern arrestantenverblijf in Drachten 69 miljoen euro meer kostten dan geraamd? Hoe heeft deze enorme overschrijding kunnen ontstaan?³
6) Deelt u mijn opvatting dat het een slechte zaak zou zijn als het korps Fryslân zou moeten bezuinigen op de instroom van 30 aspiranten per jaar, gezien de nu al niet geringe personele problemen bij de politie? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo nee, waarom niet?
7) Bent u bereid het korps Fryslân te compenseren voor de extra kosten die zij maakt voor het politiewerk op de eilanden? Zo nee, waarom niet?
8) Bent u bereid om korpsen die in de problemen zitten financieel tegemoet te komen, om zo te voorkomen dat politiebureaus gesloten moeten worden en er bezuinigd wordt op de instroom van aspiranten? Zo nee, waarom niet?
9) Bent u bereid in het licht van de dreigende sluiting van politiebureaus af te zien van de voorgenomen bezuiniging van 100 miljoen euro?
¹ Leeuwarder Courant, 18 februari 2009
² Over en Uit, Korpsblad politie Fryslân, februari 2009
³ NRC-Next, 18 februari 2009

U bent hier