SP: Ze zijn Nuts
SP: Ze zijn Nuts
Op woensdag 4 februari werd er door de SP, Groen Links en FNP een spoeddebat aangevraagd om de eventuele verkoop van de Fryske aandelen Nuon te bespreken. Gedeputeerde Staten en een deel van de Provinciale Staten wil de aandelen verkopen. Een plan dat al bestaat vanaf 2000. De SP verzet zich tegen dit voornemen en verwijt de voorstanders van verkoop tunnelvisie.
Gedeputeerde Staten en een nog onbekend deel van de Provinciale Staten van Fryslân wil verkopen aan de markt zonder oog te hebben voor gevolgen op de lange termijn volgens de SP. De statenfractiefractie is van mening dat er sprake is van tunnelvisie die te vergelijken is met de basale oorzaken van de huidige economische crisis. Fractievoorzitter Ad van de Kolk: “Particuliere bedrijven dienen niet het volk maar ze dienen de eigenaren. Dat wordt nog steeds niet ingezien. Het enige verschil met de economische crisis is dat de overheid geen managers aan het stuur heeft maar politici die denken dat ze de manager zijn en zich daarmee vereenzelvigen. Dat is het gevolg van een nu al jarenlange bestuurscultuur die voortkomt uit een volstrekt, bijna fundamentalistisch geloof in marktwerking. Alles draait om het afstoten en het privatiseren van algemene voorzieningen voor de burger en overheidstaken. Er wordt er al jaren naar schaalvergroting gestreefd als oplossing voor alle problemen. Maar dat is Haarlemmer olie. Kijk bijvoorbeeld ook maar eens naar de herindelingen op dit moment. Of naar problematiek bij de woningbouwcorporaties, ziekenhuizen, scholen, noem maar op. Die schaalvergrotingen gaan allemaal glad verkeerd. Sla de krant maar open. Dat is de werkelijkheid. Er is niet meer keuze maar minder. Er is wel veel keuze in mooie beloften, dat dan weer wel. Nu moet het ex-nutsbedrijf Nuon eraan geloven. Ondanks de huidige economische crisis blijven Gedeputeerde Staten geloven dat zij managers moeten zijn en korte termijn winst dienen te behalen. Dat ze worden afgerekend als een eenmaal ingeslagen weg nog eens verstandig en realistisch wordt bekeken omdat omstandigheden zijn veranderd of gewone mensen de dupe dreigen te worden van beleid. Vergeet niet dat het uw en mijn geld is waar mee gespeeld wordt.
Pogingen van de SP om de negatieve lange termijn gevolgen te belichten van de uitverkoop van onze energie werden tijdens de statenzitting weggewuifd als doemdenken. Wij wezen en wijzen erop dat Den Haag een gedeelte van de opbrengst zal willen hebben en/of provinciale subsidies zal gaan “herijken”. Overigens hebben we wel in een motie afgedwongen dat er tenminste een brief gaat naar Den Haag om een overname van de aandelen door het rijk bespreekbaar te maken. Liever hadden we gezien dat er openlijk druk wordt uitgevoerd op Wouter Bos zodat hij een openlijk standpunt in moet nemen in deze kwestie maar dat bleek niet haalbaar. Bos verschuilt zich in het struikgewas en ruist daar ietwat. Meer niet. We wezen erop dat de werkgelegenheid op de tocht staat, dat de tarieven niet meer te controleren zullen zijn, dat de stabiliteit van energievoorziening in gevaar kan komen, dat duurzaamheid niet langer kan worden afgedwongen, dat democratische controle over een cruciale voorziening uit het raam wordt gesmeten. Er werd door GS geschermd met toezeggingen en onderhandelingen door de aandeelhouders met de nieuwe eigenaar maar op doorvragen van onze fractie of daardoor harde garanties gegeven kunnen worden, moest de gedeputeerde uiteindelijk op alle punten ontkennend antwoorden. Galema zei letterlijk: “Wij geven geen enkele garantie.”
Dus blijft er volgens mij maar een conclusie over: Gedeputeerde Staten stappen ergens in waarvan ze de gevolgen niet kunnen of willen overzien.
Het doorslaggevende argument voor GS blijkt het behalen van korte termijn winst te zijn met een begerig oog op toekomstige grote prestigieuze projecten, veel steen en asfalt.
Is een dergelijke zelfde begerige lijn van denken en zelfoverschatting ook niet de grondslag geweest van de huidige financiële crisis? Stevenen we dan nu af op een nieuwe crisis, een energiecrisis? De gevolgen van zo´n crisis zullen nog meer desastreus zijn dan de huidige omdat het onze samenleving letterlijk zou kunnen verlammen. Onmogelijk? Kijk naar het dichtdraaien van de gaskraan door Rusland, dat is realiteit. Het is een kwestie van een knop omdraaien, meer is niet nodig. Gedeputeerde Staten van Fryslân en voorstanders van uitverkoop van Nuon en andere nutsvoorzieningen hebben blijkbaar niets geleerd van de huidige economische crisis, negeren te veel alarmbellen en ontkennen voor de hand liggende risico’s. Dat is dom, erg dom.
Inderdaad: Ze zijn Nuts!”