h

Mandaat raden Zuid-Westhoek verkwanseld

22 mei 2009

Mandaat raden Zuid-Westhoek verkwanseld

Op 25 mei aanstaande zal er in de Spylder in Warns een overleg plaatsvinden tussen een afvaardiging van de Provinciale Staten en de vijf gemeenten uit de Zuid-Westhoek die van zins zijn te herindelen. De Statenfractie van de SP zal deze bijeenkomst boycotten uit solidariteit met de bevolking van Nijefurd en Wûnseradiel. Ook enkele FNP (Nijefurd), GL (Nijefurd) en SP (Sneek) fractievoorzitters zullen de bijeenkomst boycotten.

De Statenfractie van de SP begreep dat de bijeenkomst in eerste instantie besloten zou zijn maar wist, na gesproken te hebben met de assistente van de Heer Bruins Slot, dit te veranderen in “passief openbaar” wat wil zeggen dat het wel openbaar is maar niet bekend wordt gemaakt.
Fractievoorzitter Ad van de Kolk moet van geheimhouding en achterkamertjes niets hebben: “Zolang het niet gaat om financiële belangen of privépersonen staan wij op het standpunt dat alles openbaar dient te zijn zodat de bevolking en volksvertegenwoordiging in staat is te zien wat er besproken wordt en daar zijn mening over kan geven. Wat deze bijeenkomst inhoudt is, naar de mening van de SP, een strak geregisseerd propagandaverhaal vóór herindeling waar een tegengeluid niet of hooguit gesmoord mag klinken. Daar lenen we ons niet voor.”
Op de bijeenkomst zal het woord worden gevoerd door aangewezen vertegenwoordigers van de gemeenten die bekend staan als voorstanders van herindeling. Volgens de Statenfractie doet dit geen recht aan de feitelijke situatie in de gemeenten Wûnseradiel en Nijefurd waar de bevolking zich massaal heeft uitgesproken tegen de plannen in de Zuid-Westhoek.
Van de Kolk: “Wij betogen keer op keer dat de bevolking het laatste woord moet hebben in dit soort kwesties of we het nu met hen eens zijn of niet. In Nijefurd en Wûnseradiel klinkt deze stem zeer luid maar wordt afgedaan als emotie, angst en nog wat vage kreten. Niet slim, want mensen zullen politiek nog ongeloofwaardiger gaan vinden als zo’n duidelijk signaal wordt genegeerd. Een klacht die we ook veel horen is dat in de verkiezingsprogramma’s niet of onduidelijk is gesproken over herindeling. In feite is het volgens de SP dan zo dat het mandaat dat nu wordt geclaimd door de raden in kwestie niet alleen onterecht is maar wordt verkwanseld. Als men vanaf Zürich richting Witmarsum rijdt ziet men een naambord dat iemand daar heeft neergezet. Daar staat op: Welkom in Verkwanseradiel. Misschien is dat een goede naam voor de nieuwe Zuid-Westhoek. Dan weten we tenminste waar we aan toe zijn.”

U bent hier