h

Cultureel leven in Fryslân in gevaar

14 november 2009

Cultureel leven in Fryslân in gevaar

Nadat kunstencentrum A7 failliet is gegaan door, volgens de SP, falend overheidsbeleid, staat de volgende culturele faciliteit alweer onder grote druk die het moeilijk zo niet onmogelijk maakt om goed te kunnen functioneren. Dit omdat de gemeente Dongeradeel bezuinigingen wil doorvoeren die leiden tot een verhoging van meer dan 300 procent van het lesgeld. De SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de bezuinigingen op Opus 3.

De Statenfractie van de SP heeft met ongerustheid kennis genomen van de voorgenomen bezuinigingen van Dongeradeel. Bij de teloorgang van het Kunstencentrum A7 had de fractie bij interpellatie willen vragen aan GS om te gaan praten en met de betrokken gemeenten en het centrum om een oplossing te vinden en eventueel in te grijpen, maar zelfs de vragen werden niet toegelaten en er werd dus geen antwoord op gegeven. Nu blijkt dat er weer een muziekschool het slachtoffer dreigt te worden en dit keer van, naar de mening van de SP, ongehoorde bezuinigingen door de gemeente Dongeradeel. Volgens fractievoorzitter Ad van de Kolk betekent dit niet alleen een klap voor het culturele leven in de gemeente maar hij beschouwt deze manier van doen van overheden zo langzamerhand als discriminatie van mensen met een laag inkomen. Van de Kolk: “Ja, het is discriminatie. Dit keer eens niet op basis van ras of geloof maar op basis van inkomen. De uitspraak van de gemeente dat ouders van kinderen boven de twaalf jaar dit geld wel kunnen missen getuigt niet alleen van ongelofelijke arrogantie maar gaat totaal voorbij aan de mensen die dit dan toevallig niet kunnen betalen. Deze laatste groep wordt domweg buitengesloten van het culturele leven of van de kans hun talenten en/of die van hun kinderen op dit gebied te kunnen ontplooien. Zij kunnen dan niet meer aan dit soort lessen deelnemen omdat ze het doodeenvoudig niet meer kunnen betalen. Talent heeft geen boodschap aan een grote of kleine beurs en iedereen moet een kans krijgen zijn of haar talent te ontplooien op welk gebied dan ook. Dit soort beslissingen en bezuinigingen zijn overigens typerend voor de manier waarop overheden handelen en dientengevolge ook typerend voor de vorm die onze maatschappij steeds meer begint aan te nemen. De lasten van omvallende banken mogen betaald worden door de gewone man in de straat en de privileges gelden meer en meer alleen nog voor een steeds kleiner wordende groep dit het (nog) wel kan betalen. Cultureel onderwijs, hoger onderwijs, speciaal onderwijs, maar ook betaalbaar wonen, voor iedereen toegankelijke zorg, een redelijke oude dag voorziening, noem maar op; het wordt steeds moeilijker bereikbaar voor mensen met een kleine beurs. Heb je een te laag inkomen kun je veel voorzieningen niet meer bereiken die tot voor kort als gezamenlijk en noodzakelijk werden beschouwd. Ja, er is wel degelijk en steeds meer discriminatie op basis van inkomen en nu dus ook in Dongeradeel.”

Hieronder de schriftelijke vragen die de SP Statenfractie heeft ingediend:

1. Zijn GS op de hoogte van het krantenbericht in de LC van 14-11-09 betreffende de bezuinigingen van de gemeente Dongeradeel op cultuur (Muziekschool Opus 3) en hebben zij daar kennis van genomen?
2. Zijn GS ervan op de hoogte dat de gevolgen van deze bezuiniging inhouden dat de kosten van muzieklessen van kinderen vanaf 12 jaar met meer dan 300 % zullen stijgen (afgezien van het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen)?
3. Zijn GS het eens met de stelling van de SP dat vooral mensen met een laag inkomen gediscrimineerd zullen worden door deze maatregel omdat zij en/of hun kinderen de muzieklessen niet meer zullen kunnen volgen vanwege de te hoge kosten voor deze groep? Zo nee waarom niet (afgezien het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen)?
4. Wat gaat deze bezuiniging, afgezien van het bovenstaande, betekenen voor de realisatie van Haadstêd 2018 en wat zullen de gevolgen zijn voor wat betreft het principe dat Haadstêd 2018 vooral gedragen zal worden door de burgers van Fryslân (afgezien het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen )?
5. Zijn GS het met de SP eens dat deze bezuiniging van de gemeente Dongeradeel een klap in het gezicht is van de vele mensen en hun kinderen die zich voor een betaalbare prijs cultureel willen uiten en zo nee waarom niet (afgezien het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen)?
6. Zullen GS in overleg treden met de gemeente Dongeradeel en/of althans hun zorgen uitspreken over de ontstane situatie en zo nee waarom niet (afgezien van het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen)?
7. Zijn GS het eens met de voorgenomen bezuinigingen van de gemeente Dongeradeel op de Dokkumer muziekschool Opus 3 en zo ja waarom en zo nee waarom niet (afgezien het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen)?
8. Jaarlijks zal er 1,2 miljoen euro in het budget van Fryslân Kulturele Haadstêd 2018 gestoken worden, waar komt dit geld precies vandaan? M.a.w. aan precies welke onderdelen van provinciaal beleid, cultureel beleid en/of anderszins, zal er geld onttrokken gaan worden?
9. Zijn GS er van op de hoogte (afgezien het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen) of er in nog meer gemeenten in Fryslân buiten Dongeradeel sprake is van bezuinigingen op cultuur of dat deze plaats zullen gaan vinden en zo ja welke gemeenten zijn dat dan en over welk soort bezuinigingen hebben we het in dat geval?
10. Welke invloed hebben bezuinigingen op cultuur in Dongeradeel, de situatie omtrent Kunstencentrum A7 en eventuele bezuinigingen in nog meer gemeenten dan nu al het geval is op de plannen voor Kulturele Haadsted 2018 (afgezien het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen)?

U bent hier