h

SP'ers lopen tegen verhoging AOW-leeftijd

16 november 2009

SP'ers lopen tegen verhoging AOW-leeftijd

Marloes de Jong en Jan Drost van de Friese SP liepen zaterdag een protestwandeling tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Symbolisch werd een afstand van 67 kilometer afgelegd tussen Leeuwarden en Joure.

Marloes de Jong: “Ik kwam op het idee voor deze tocht tijdens de 4-daagse van Nijmegen, die ik ook gelopen heb. Met deze symbolische tocht willen wij aandacht vragen voor de 65 blijft 65 actie.” Vermoeid maar zeer voldaan kwamen de beide SP ers rond een uur of acht aan in Joure. Ze hadden toen 67 kilometer afgelegd. De tocht was ’s ochtends om zeven uur begonnen aan de voet van de Oldehove in Leeuwarden. De eerste symbolische handtekening onder de petitie werd gezet door Pieter Jelles Troelstra. Langs Tietjerk kwam men aan in Burgum alwaar enkele enthousiaste SP-leden zo’n tachtig handtekeningen opgehaald hadden. Ook in Drachten was door de plaatselijke SP een handtekeningenactie op touw gezet. Daar werden tegen de honderd aangeboden aan het dappere tweetal.
In Nij Beets werd in cafe de Brêge even halt gehouden voor een opkikker in de vorm van een bakje koffie en een beerenburgje. Onder het toeziend oog van de Appèlmeester hield Anne van Dijk van FNV bondgenoten een bemoedigende toespraak. Hij benadrukte echter wel dat de woede van de bevolking nog niet diep genoeg is over de volledig onnodige verhoging van de AOW gerechtigde leeftijd. “Nog steeds zijn wij het goedkoopste land van Europa wat betreft de AOW en bovendien wordt de AOW straks gewoon betaald uit de belastingopbrengsten van de pensioenen” Hij riep op om vooral op zaterdag 21 november naar Assen te komen voor de landelijke FNV actiedag. In Heerenveen en Oudehaske werden ook nog enkele lijsten binnengehaald om vervolgens in Joure in de bloemen gezet te worden door hun enthousiaste partijleden. De oudste AOW’er van Nederland in persoon van de pas aangekomen Sinterklaas zette de laatste handtekening.
De organisatie van de tocht spreekt van een groot succes. “Het aantal mensen dat een stukje mee wilde lopen had wel wat beter gekund maar de (vooral lokale) media-aandacht was geweldig” aldus mede-coördinator Henry van Beek van SP afdeling de Twa Dielen.

U bent hier