h

beantwoording schriftelijke vragen.

17 februari 2010

beantwoording schriftelijke vragen.

Beantwoording schriftelijke vragen SP door Gedeputeerde Staten over muziekscholen en Fryslân Kulturele Haadstêd:

In antwoord op uw schriftelijke vragen van 16 november 2009 op grond van artikel 36 van het Reglement van Orde delen wij u het volgende mee.

Vraag 1
Zijn GS op de hoogte van het krantenbericht in de LC van 14-11-09 betreffende de bezuigingen van de gemeente Dongeradeel op cultuur (Muziekschool Opus 3) en hebben zij daar kennis van genomen?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Zijn GS ervan op de hoogte dat de gevolgen van deze bezuiniging inhouden dat de kosten van muzieklessen van kinderen vanaf 12 jaar met meer dan 300 % zullen stijgen(afgezien van het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen)?

Antwoord
Ja.

Vraag 3.
Zijn GS het eens met de stelling van de SPdat vooral mensen met een laag inkomen gediscrimineerd zullen worden door deze maatregel omdat zij en/of hun kinderen de muzieklessen niet meer zullen kunnen volgen vanwege de te hoge kosten voor deze groep? Zo nee waarom niet (afgezien het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen)?

Antwoord
Nee. De gemeente heeft beschikking over een budget Aboutaleb-gelden, dat ingezet kan worden om culturele vorming van de laagstbetaalden mogelijk te maken. Op 7 april 2009 was de gemeente (de wethouder) aanwezig op de VFG-bijeenkomst waarin deze mogelijkheid is uitgelegd door Keunstwurk.

Vraag 4.
Wat gaat deze bezuiniging, afgezien van het bovenstaande, betekenen voor de realisatie van Haadsted 2018 en wat zullen de gevolgen zijn voor wat betreft het principe dat Haadsted 2018 vooral gedragen zal worden door de burgers van Fryslân(afgezien het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen )?

Antwoord
GS heeft de gemeente laten weten dat zij bij zullen dragen in het aanbod van cultuurparticipatie in Noord-Oost Friesland door middel van een bijdrage van € 50.000,- in het kader van regioprofiel Dokkum (dit jaar zonder nieuw gemeentelijk geld) om de lessen te kunnen voortzetten op de bestaande voet.. Voor de volgende drie jaar kunnen ook afspraken worden gemaakt mits dan wel vanuit de gemeente € 50.000 nieuw geld wordt ingezet. Conform de cultuurvisie 2009-2012, programmalijn culturele ontwikkeling: per regiokern is jaarlijks hiervoor € 50.000 beschikbaar.

Vraag 5
Zijn GS het met de SPeens dat deze bezuiniging van de gemeente Dongeradeel een klap in het gezicht is van de vele mensen en hun kinderen die zich voor een betaalbare prijs cultureel willen uiten en zo nee waarom niet(afgezien het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen )?

Antwoord
Zie de toelichting op vraag 3.

Vraag 6.
Zullen GS in overleg treden met de gemeente Dongeradeel en/of althans hun zorgen uitspreken over de ontstane situatie en zo nee waarom niet (afgezien van het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen)?

Antwoord
Overleg heeft al plaatsgevonden: een aanvraag, zoals wordt bedoeld in het antwoord op vraag 4, wordt door de gemeente voorbereid.

Vraag 7.
Zijn GS het eens met de voorgenomen bezuinigingen van de gemeente Dongeradeel op de Dokkumer muziekschool Opus 3 en zo ja waarom en zo nee waarom niet(afgezien het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen)?

Antwoord
Nee. De gemeente is weliswaar autonoom in dit beleid, maar GS heeft haar zorg uitgesproken over het gevolg van deze bezuiniging.

Vraag 8.
Jaarlijks zal er 1,2 miljoen euro in het budget van Fryslân Kulturele Haadsted 2018 gestoken worden, waar komt dit geld precies vandaan? M.a.w. aan precies welke onderdelen van provinciaal beleid, cultureel beleid en/of anderszins, zal er geld onttrokken gaan worden?
Antwoord
Dit bedrag is nl. gedekt in de begroting en is afkomstig ui de flexibele ruimte. Er wordt geen geld onttrokken it cultuurbeleid.

Vraag 9.
Zijn GS er van op de hoogte (afgezien het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen)of er in nog meer gemeenten in Fryslân buiten Dongeradeel sprake is van bezuinigingen op cultuur of dat deze plaats zullen gaan vinden en zo ja welke gemeenten zijn dat dan en over welk soort bezuinigingen hebben we het in dat geval?

Antwoord
Nee.

Vraag 10.
Welke invloed hebben bezuinigingen op cultuur in Dongeradeel, de situatie omtrent Kunstencentrum A7 en eventuele bezuinigingen in nog meer gemeenten dan nu al het geval is op de plannen voor Kulturele Haadsted 2018 ( afgezien het feit dat GS dit als een gemeentelijke aangelegenheid beschouwen)?.

Antwoord
Vooralsnog zien wij de betrokkenheid van brede lagen van de bevolking voor dit initiatief niet in gevaar komen. Wel zal de provincie gemeenten blijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid om culturele vorming voor die brede basis ter hand te nemen, mede in het licht van de versterking van cultureel bewustzijn van de inwoners van Fryslân (zie doelstelling cultuurvisie 2009-2012).

Hoogachtend,

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

U bent hier