h

'Fryslân-actie CDA opportunistische verkiezingsstunt'

22 april 2010

'Fryslân-actie CDA opportunistische verkiezingsstunt'

SP-Kamerlid Farshad Bashir zegt dat CDA-Kamerlid Atsma boter op zijn hoofd heeft met zijn actie tegen de samenvoeging van de noordelijke provincies. “Ik wil ook dat Fryslân als provincie blijft bestaan. Maar als Atsma als argumenten kleinschaligheid en draagvlak onder de Friezen aanvoert, dan heeft hij geen enkel recht van spreken. Dinsdag stemde hij nog voor een megagemeente in Fryslân bestaande uit 6 steden en 63 dorpen, waar geen enkel draagvlak voor is onder de bevolking.”

Bashir doelt hiermee op de fusie van de gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel. “Het CDA stemde voor deze megafusie. Hiermee gaan zij akkoord met de vorming van een gemeente die maar liefst een kwart van de provincie beslaat. Hoezo kleinschaligheid?”
Ook over het draagvlak kan geen enkele twijfel bestaan. Er werden 4.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer overhandigd van mensen die tegen deze megagemeente zijn. Uit Nijefurd regende het afwijzende zienswijzen. Uit een onderzoek van de provinsje Fryslân onder 600 mensen bleek 61 procent tegen de herindeling en slechts 23 procent voor. De actiegroep Fan Ûnderen op deed onderzoek onder maar liefst 2.560 huishoudens. Wat bleek: 89 procent is tegen deze herindeling. Bashir: “Dit lijkt mij geen teken van draagvlak zoals Atsma het voor ogen heeft. Toch hebben al deze bezwaren hem niet doen twijfelen over zijn besluit om voor deze herindeling te stemmen. Zo belangrijk vindt Atsma de stem van inwoners dus blijkbaar niet. Zijn actie voor het behoud van Fryslân is dus vooral een opportunistische verkiezingsstunt.”

U bent hier