h

Handen af van de studiefinanciering!

12 augustus 2010

Handen af van de studiefinanciering!

PvdA, VVD, D66 en GroenLinks willen nog meer gaan bezuinigen op onderwijs. Een van de maatregelen is het schrappen van de studiebeurs. Volgens de bovengenoemde partijen is de basisbeurs niet betaalbaar in de toekomst en ook het CDA wil op onderwijs bezuinigen, door voor sommige studies een nog hoger collegegeld te vragen. Volgens de SP ligt het anders en is het plan niets meer dan hetzelfde smoesje dat ook bij de verhoging van de pensioenleeftijd wordt gebruikt om de rekening van de crisis bij de verkeerde groep neer te leggen.

De lokale en provinciale SP hebben in Sneek aandacht gevraagd voor de dreigende afschaffing van de studiefinanciering door een fluitconcert in het centrum van de stad te organiseren tijdens de Sneekweek. Daartoe werden rode scheidsrechterfluitjes uitgedeeld met het verzoek om rond 16.00 uur te fluiten voor het behoud van de studiefinanciering. Vijfhonderd mensen namen het fluitje aan en rond 16.00 uur werd er overal in het centrum massaal meegefloten na de oproep van de aanwezige SP-ers. Niet alleen studenten maar ook opvallend veel ouders vonden de actie zeer sympathiek en floten enthousiast mee om zo hun zorgen over de studiefinanciering te uiten.

“Het blijkt dat zeer veel mensen ongerust zijn over de golf van bezuinigingen die op ons af gaat komen. Vooral als de huidige informatie gaat leiden naar een ultra rechtse regering en daar lijkt het sterk op. Er zal dan een einde komen aan de basisbeurs. VVD, D66, PvdA, en GroenLinks willen allemaal van het huidige systeem af. Maar ze leggen op deze manier de rekening van de crisis bij de studenten en dus bij hun ouders neer. Een belachelijk plan omdat het een regelrechte bedreiging vormt voor de toegankelijkheid van het onderwijs. Studeren wordt al steeds duurder; of het nu op de universiteit, het HBO of op het MBO is. Een gezin betaalt nu al gemiddeld 315 euro per maand per studerend kind en dat zal alleen maar meer worden. Uit onderzoek blijkt dat het overboord gooien van de basisbeurs gaat leiden tot een afname van ten minste een derde van het huidige aantal studerende jongeren. Want de keuze wordt niet meer “wat kan ik” maar “wat kan ik betalen.” Een goede opleiding wordt weer een voorrecht voor de rijken. Ouders met een normaal inkomen kunnen het dan simpelweg niet meer betalen. Ook universiteiten en hogescholen dreigen op deze manier leerfabrieken te worden waar het draait om het financieel belang i.p.v. het vergaren van kennis. Volgens de SP is dit een grove misvatting. Juist nu moeten kwaliteit en toegankelijkheid weer voorop staan. Onze maatschappelijke vraagstukken vragen juist nu om vakmensen en nieuwe innovaties. Niet de afbraak maar juist nu investeren in kwalitatief goed onderwijs is broodnodig!”

U bent hier