h

SNN op de schop?

23 februari 2011

SNN op de schop?

Op verzoek van het Algemeen Bestuur van het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) hebben twee bureaus een onderzoek ingesteld naar het functioneren van SNN. Op 23 februari zijn de resultaten van deze onderzoeken besproken in de Statencommissie. Alle partijen bleken uitermate kritisch, hoewel de kritiek natuurlijk per partij verschilde.
Namens de SP hebben we gewezen op de royale bezetting van het bureau, op de omvang van de overhead, en op de geringe mate van verantwoording naar de Staten.

In één van de rapporten is sprake van een `kerstboom van ambtelijke vergadergroepen en bestuurlijke overlegorganen´. Dat zegt genoeg over de manier waarop binnen SNN geld wordt uitgegeven aan de verkeerde dingen.
De commissie heeft besloten om de onderzoeksresultaten niet, zoals was voorgesteld, voor kennisgeving aan te nemen. Ze zullen opnieuw op de agenda staan in de Statenvergadering van 9 maart, niet om opnieuw te bespreken, maar om de Staten de gelegenheid te geven een opdracht aan GS mee te geven. Volgens die opdracht zal GS met een voorstel moeten komen over een betere inrichting van SNN, voordat het nieuwe college nieuwe werkafspraken maakt met de collega´s van Groningen en Drenthe.
Als SP zullen we ons inzetten om de `kerstboom` te onttakelen, te bezuinigen op de overhead, de werklast per medewerker te verhogen, en het SNN in te zetten waarvoor het bedoeld is: een uitvoeringsorganisatie te zijn voor het verwerven en verdelen van subsidies. We denken dat we daarmee het ondemocratisch karakter van SNN kunnen beteugelen, zonder de know-how op subsidiegebied weg te gooien.

Jacob W. van der Hoek

U bent hier