h

Statenvergadering 16 februari

17 februari 2011

Statenvergadering 16 februari

De zoveelste lange Statendag was weer een feit. Dit was al weer de vierde Statenvergadering van 2011. De Staten worden overspoeld met beleidsvoorstellen en belangrijke dossiers om voor de verkiezingen nog tot besluitvorming te komen.

Éen van die belangrijke punten was de takendiscussie. Er lag “een maatpak voor de regisseur” voor, maar dat maatpak was in elkaar gezet met losse lapjes, zonder patroon of een beeld van het eindresultaat. De SP vond het stuk dan ook nog niet beslisrijp, maar diende desalniettemin een aantal moties in om een aantal zaken in de goede richting te sturen. Helaas werden de moties om de kwaliteit van de jeugdzorg te borgen bij de overgang naar gemeenten en om steun te blijven geven aan de maatschappelijke organisaties niet gesteund.
De SP motie om bij de nadere uitwerking van provinciale taken te komen met een voorstel de bestuurlijke taken van het waterschap onder te brengen bij het provinciaal bestuur kreeg wel brede steun. Hiermee komt één van onze punten uit het verkiezingsprogramma al vast een stap dichterbij.
Een ander punt van de agenda was de oprichting van een Fries Ontwikkelbedrijf. Een week eerder wilde de SP, samen met FNP en GrienLinks de STINAF-regeling (stimuleringsregeling voor recreatiebedrijven) uitbreiden, maar trok op verzoek van PvdA en CDA deze motie in. CDA en PvdA zegden steun voor deze motie toe, als de SP deze bij de behandeling van het ontwikkelbedrijf zou indienen. Het liep echter anders. De beide coalitiepartijen hadden een eigen plannetje voor een zgn. DOEfonds en wilden daar de bedrijven die buiten de boot zouden vallen door het te kleine budget voor de STINAF naar doorverwijzen.
Statenlid Jacob van der Hoek: “De grap is nu, dat STINAF helemaal niet ondergebracht kan worden bij het DOEfonds, want dat is een revolving fund en STINAF is een subsidieregeling.
Een en ander heeft twee effecten. Het eerste is dat Fryslân zijn MKB niet de faciliteiten biedt die Drenthe en Overijssel wel bieden, terwijl we het er toch over eens zijn dat het MKB de banenmotor voor Fryslân is. Het tweede is dat we een andere kijk hebben gekregen op de betrouwbaarheid van toezeggingen van PvdA en CDA. Waarvan akte.”

U bent hier