h

SP teleurgesteld over groen licht voor Centrale As

10 november 2011

SP teleurgesteld over groen licht voor Centrale As

Op 9 november 2011 heeft de Raad van State bekend gemaakt dat zij geen bezwaar maakt tegen de aanleg van de Centrale As door delen van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in de Fryske Wâlden als vierstrooks weg. De SP heeft zeer veel moeite met deze uitspraak.

Sinds begin jaren ’90 wordt al gediscussierd over de aanleg van een weg om dit gebied te ontsluiten. Er zijn vier redenen waarom deze weg nodig is: bereikbaarheid, verkeersveiligheid, leefbaarheid en stimulering van de economie. Deze redenen heeft de SP ook nooit ontkend. Voor het bereiken van deze doelen is echter geen vierstrooks variant nodig; een tweebaans weg volgens het zogenaamde Groene Alternatief zou deze doelen net zo goed hebben gediend. Deze variant zou net zo veilig zijn, alleen zou er 80 i.p.v. 100 kilometer per uur gereden mogen worden. Op dat hele traject zou dat een paar minuten schelen.

Het Fryske Gea heeft met een aantal andere natuurorganisaties ook altijd gepleit voor het Groene Alternatief. Zij zijn ook degenen die het besluit van de provincie voor de aanleg van een vierstrooks weg door het gebied van de EHS bij de Raad van State aanhangig hebben gemaakt. De Raad van State erkent in haar uitspraak dat de doorsnijding het natuurgebied “significant aantast,” omdat bijna vier hectare verloren gaat en zes hectare ecologisch minder goed kan functioneren. Deze aantasting van het natuurgebied weegt volgens de Raad van State echter niet op tegen de door de provincie aangedragen “redenen van groot openbaar belang.” De SP en de natuurorganisaties blijven bij hun standpunt dat de Groene Variant deze belangen ook dient, maar zij zullen zich bij de uitspraak van de Raad van State neer moeten leggen. Tegen deze beslissing is namelijk geen beroep meer mogelijk. Het enige wat de SP nog kan doen is zich ervoor inzetten dat de weg zo goed mogelijk in het landschap wordt ingepast, zodat de omgeving er zo weinig mogelijk last van heeft.

U bent hier