h

verslag Sociaal Palaver

24 november 2011

verslag Sociaal Palaver

De Statenfractie van de SP hield op 23 november een Sociaal Palaver. Zij hadden daarvoor de organisaties uitgenodigd die door de provincie worden gekort op hun subsidie.
Zij vertelden over de praktische kant van de gevolgen hiervan.

Voor alle organisaties was dit niet de eerste bezuinigingsronde. Een aantal jaren geleden zijn maatschappelijke organisaties ook al gekort op hun budgetsubsidies, met daarbij een regeling voor projectsubsidies. Deze projectsubsidies zijn inmiddels echter ook al wegbezuinigd.
Een andere overeenkomst was het ontbreken van indexatie in de afgelopen jaren; de (loon)kosten werden steeds hoger, maar de subsidie steeg niet mee.
Voor de Friese Mileufederatie is er zeker een stapeling van bezuinigingen. Het kabinet snijdt rigoreus in natuurbeleid, dus dat staat er al slecht voor. Daarnaast vraagt de provincie wel heel veel advies aan de milieufederatie, waar zij nauwelijks nog de mankracht voor kunnen leveren. Hoor Friesland heeft begrip voor de bezuinigingen en heeft dan ook geen bezwaar aangetekend bij de provincie, waar anderen dit wel hebben gedaan. Zij vrezen wel voor de ondergrens: het punt waarbij de professionals uit de organisatie zullen moeten verdwijnen en Hoor Friesland uitsluitend nog zal kunnen draaien op vrijwilligers. Dat dit ten koste zal gaan van hun werk voor de doelgroep is daar dan automatisch een gevolg van.
Tumba, een organisatie die zich inzet voor wereldburgerschap en tegen discriminatie, heeft al flink moeten schrappen in de projecten. Met name voor hun werk voor wereldburgerschap is de invoering van projectsubsidies eens slechte zaak geweest. Door de korting op hun budgetsubsidie worden zij dubbel getroffen, omdat zij dat geld veelal gebruiken voor co-financiering voor rijkssubsidies. Hun korting van 5% wordt daarom eigenlijk een korting van 10%.
Het COC wordt direct in haar voortbestaan bedreigd door de bezuinigingen. Hen wordt verteld dat zij maar moeten samenwerken, maar daar ligt volgens de woordvoerder van het COC geen mogelijkheid. Juist iemand die een beroep wil doen op het COC wil graag rechtsstreeks contact en niet via een telefoniste.
De woordvoerder van het COC had nog een prachtig voorbeeld over de beleidssturing van de provincie: het COC geeft voorlichting over homosexualiteit aan jongeren van 14 en 15 jaar. De provincie vond dat het COC nu maar eens wat anders moets gaan doen, want dit was toch al een aantal jaren dezelfde activiteit. Alsof die leeftijdsgroep niet elk jaar nieuwe jongeren telt.
Het FSU is strijdbaar. Zij zijn bijna volledig afhankelijk van subsidie van de provincie en met de maatregelen van het huidige kabinet die er aan zitten te komen, zijn zij harder nodig dan ooit. Gemeenten willen, met uitzondering van Leeuwarden, niet bijdragen aan het FSU, terwijl het FSU wel overal in de provincie spreekuren houdt. Ook worden vaak hun projecten afgekeurd, waardoor zij mensen met een uitkering of minimum inkomen niet kunnen helpen.
Ook hier een prachtig voorbeeld van provinciebeleid: het FSU wilde een project voor jongeren starten, maar de provincie vond dat dat beter door een onderzoeksburo kon worden gedaan.
De Friese Museumfederatie heeft vooral last van de korting op hun budget voor het museumkeurmerk, maar ook hun reguliere werkzaamheden worden moeilijker. Een voorbeeld: "Wij beantwoordden ook altijd ruimhartig de vragen van niet aangesloten musea of oudheidkamers. Nu moeten we nee verkopen."
Als laatst geinterviewde was Solidair Friesland aan de beurt. Hun vertegenwoordiger vergeleek het beleid van de provincie met een aannemer: "als je als aannemer plotseling 5% wordt gekort op de bouwsom is een logische vraag: wat wilt u dan niet uitgevoerd hebben, wat moeten wij schrappen? de provincie zou dan zeggen, net als tegen ons, zoekt u dat zelf maar uit."
Tussen alle interview-gesprekken door zorgde Doede Veeman voor de muzikale omlijsting. Hij had zijn repertoire aangepast aan de actualiteit van de middag.
Aan het einde van de middag sprak Rosita van Gijlswijk, lid van het landelijk partijbestuur van de SP, de gasten en genodigden nog toe over de "1 voor allen" en "armoede werkt niet" acties.
Fractievoorzitter Jos van der Horst sloot de dag af met een slotconclusie: dit college kiest nog steeds voor stenen, asfalt en beton en niet voor de mensen. Maak als organisaties samen een vuist en bundel jullie krachten om dit tegen te gaan.
foto's: Jolanda Geerling-van Overhagen

U bent hier