h

SP stelt Kamervragen over Sionsberg

17 januari 2012

SP stelt Kamervragen over Sionsberg

SP Tweede Kamerleden Nine Kooiman en Henk van Gerven hebben Kamervragen gesteld aan minister Schippers van Volksgezondheid. Welzijn en Sport over de sluiting van de afdeling acute verloskunde van ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum.
Al in juli trok men in de streek aan de bel en voerde de SP in Dongeradeel actie onder het motto "red de zorg om de hoek" en gingen Kamerleden Henk van Gerven en Renske Leijten op werkbezoek naar Dokkum.

Van Gerven: 'De minister fantaseert in Den Haag over vermindering van het aantal ziekenhuizen en laat zorgverzekeraars het vuile sloopwerk in het land opknappen. Vooral buiten de Randstad verdwijnt het ene na het andere ziekenhuis. Niet alleen is dit een onaanvaardbare aantasting van het voorzieningenniveau, het levert grote risico's op. Denk bijvoorbeeld aan aanrijtijden van ambulances en de beschikbaarheid van acute kraamzorg.
In Friesland wordt inmiddels volop actie gevoerd voor behoud van het ziekenhuis in Dokkum. Van Gerven: ‘Ook 13 januari waren in Dokkum weer honderden mensen op de been om Kamerleden, die een bezoek brachten aan het ziekenhuis, ervan te overtuigen dat De Sionsberg moet blijven. De minister kan het protest niet langer negeren, zij moet het behoud van het ziekenhuis garanderen.’

Vragen van de leden Kooiman en van Gerven (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de dreigende sluiting van de afdeling acute verloskunde in ziekenhuis de Sionsberg te Dokkum.

1. Wat is uw reactie op het bericht dat de afdeling acute verloskunde in ziekenhuis de Sionsberg te Dokkum dreigt te sluiten?
2. Op welke wijze gaat u de acute verloskunde in Dokkum en omstreken behouden?
3. Bent u nog steeds van mening dat de 45 minuten aanrijtijd voor verloskundige zorg gegarandeerd moet blijven? Of zijn dit loze woorden? Zo nee, hoe gaat u er dan voor zorgen dat deze normen worden nagekomen?
4. Is het juist te stellen dat wanneer de acute verloskundige zorg in ziekenhuis de Sionsberg verdwijnt de 45 minutennorm overschreden zal worden? Zo ja, welke gebieden komen volgens u onder druk te staan? Zo nee, kunt u uw antwoord toelichten?
5. Hoeveel inwoners wonen, wanneer de acute verloskundige zorg in ziekenhuis de Sionsberg moet sluiten, buiten de 45 minutennorm?
6. Waarom schuift u de verantwoordelijkheid af naar de zorgverzekeraars? Is het niet aan de minister om te staan voor goede en bereikbare verloskundige zorg voor ieder vrouw en kind? (2.) Kunt u uw antwoord toelichten?
7. Hoe gaat u de veiligheid van moeders en baby’s garanderen wanneer de acute verloskundige zorg in de Sionsberg hun deuren moet sluiten?
8. Bent u met ons van mening dat goede en bereikbare zorg van groot belang is als wij de babysterfte zo veel mogelijk willen terug dringen? Zo ja, hoe gaat u dit bewerkstellingen als er overal in het land afdelingen verloskundige zorg dreigen te sluiten?
9. Wilt u onderzoeken in welke mate de acute verloskunde in andere regio’s gevaar loopt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer informeert u de Kamer over de uitkomsten?

https://dongeradeel.sp.nl/bericht/66031/110630-folderactie_voor_zorg_in_...
https://dongeradeel.sp.nl/bericht/66616/110712-zorgen_om_de_kleinschalig...

U bent hier