h

SP stelt vragen over milieuvergunningen

19 maart 2012

SP stelt vragen over milieuvergunningen

In Februari van dit jaar werd de SP in het Brabantse geconfronteerd met een bedrijf dat zonder geldige milieuvergunning werkt. Dit naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek naar drie dodelijke ongevallen in bij afvalwerker Reiling. Daarbij kwam aan het licht dat de provinciale milieuvergunning van het bedrijf ongeldig was, omdat een aantal gemeentelijke vergunningen niet in orde was.

Dit probleem geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor honderden andere bedrijven. De provincie Brabant, en wellicht ook andere provincies, blijkt namelijk al jarenlang milieuvergunningen te verlenen zonder goed te controleren of een bedrijf wel beschikt over de juiste gemeentelijke papieren. Een fout is snel gemaakt. In Nederland zijn milieu- en bouwvergunningen aan elkaar gekoppeld. Als een bedrijf bijv. een fietsenhok neerzet zonder de juiste (gemeentelijke) bouwvergunning, vervalt de complete milieuvergunning van het hele bedrijf. De gevolgen kunnen dan ernstig zijn.

De ervaringen in Brabant waren voor de SP Fryslân aanleiding om hierover ook in Fryslân vragen te stellen aan het college, om duidelijk te krijgen hoe de zaken er hier voor staan. Hieronder de vragen die zijn gesteld (althans: de vertaling in het Nederlands; de originele vragen zijn in het Fries opgesteld):
1. Bent u bekend met het aantal lopende milieuvergunningen dat door de provincie is verstrekt? Zo ja: om hoeveel vergunningen gaat het?
2. Is u bekend dat milieu- en bouwvergunningen aan elkaar zijn gekoppeld?
3. Wordt bij het verlenen van milieuvergunningen ook gekeken in hoeverre de gemeentelijke vergunningen op orde zijn?
a. Zo ja: hoe vaak komt het voor dat een milieuvergunning niet wordt verleend omdat de gemeentelijke vergunningen niet op orde zijn? (graag een percentage)
b. Zo nee: waarom niet?
4. Als een gemeentelijke vergunning op welke grond dan ook komt te vervallen, wordt de provincie daarvan op de hoogte gesteld?
a. Zo ja: wordt de milieuvergunning dan ook ingetrokken?
b. Zo nee: waarom niet?
5. Bent u bereid om Statenleden een overzicht van de lopende vergunningen in te laten zien?

U bent hier