h

Bruggen zonder brugwachter: een slechte zaak

25 april 2012

Bruggen zonder brugwachter: een slechte zaak

In Provinciale Staten kwam vandaag de afstandsbediening voor bruggen aan de orde. Volgens de SP een slecht plan, wat slechts nadelen kent.
Jacob W. van der Hoek in zijn betoog: “Wij verbazen ons nog steeds over de draai die gemaakt is betreffende het beleid hierover. Anderhalf jaar geleden was er een toezegging van
Gedeputeerde de Vries over een wijziging van beleid van afstandsbediening naar werkgelegenheidsproject. Dit, omdat de proef, om het in samenwerking met gemeenten te gaan doen, was mislukt.

Verder kost het weer de nodige werkgelegenheid, terwijl de investering van 13.5 miljoen Euro, genoeg is om de brugwachters nog 20 jaar aan de slag te houden. Daarbovenop komt nog een investering van 12 miljoen uit het “Friese Meren Project” om glasvezel aan te leggen voor deze afstandbediening.”
Verder komt men met het argument van het verhogen van het serviceniveau, terwijl de menselijke ogen van de brug verdwijnen, die waken over windrichting, doorstroming van het autoverkeer enz. bewaken.
Over het aanhaken van gemeenten is op dit moment nog steeds geen duidelijkheid. Hoe zullen gemeenten denken over het afschaffen van bruggeld, wat hen een hoop inkomsten zal schelen. Hoeveel geld zijn gemeenten bereid te investeren, terwijl ze financieel al in zwaar weer zitten?
Bovendien is het innen van het bruggeld met “het klompje” een belangrijk contactmoment van de watersporter met de brugwachter. De motie om het college te vragen om te stoppen met het overhalen van gemeenten om te stoppen met het klompje haalde geen meerderheid, het voorstel zelf werd met een grote meerderheid in de Staten ter kennisgeving aangenomen.

U bent hier