h

nieuw provinciehuis: reden voor een feest?

18 mei 2012

nieuw provinciehuis: reden voor een feest?

Sinds enkele maanden resideert het Provinciaal bestuur weer aan de Tweebaksmarkt. Provinciale Staten hebben er enkele jaren overgedaan om tot een besluit te komen, waarbij de geraamde kosten stegen van 50 miljoen tot ruim 80 miljoen. En nu moet er nog een parkeergarage worden aangelegd.
In november hebben bestuur en ambtenaren de nieuwbouw betrokken. Dat gebeurde door met een open kar van het tijdelijke gebouw aan de Snekertrekweg naar de nieuwbouw aan de Tweebaksmarkt te rijden. Het is ons meegevallen dat de inzittenden op de kar niet met pek en veren door de bevolking de stad zijn uitgejaagd. Maar het feestje is geruisloos verlopen.

Dat is het dan wel, denk je. Ruim 80 miljoen uitgeven aan nieuwbouw in de binnenstad, terwijl het op Werpsterhoek een stuk voordeliger en efficiënter gekund had, dat is nu eenmaal gebeurd. Daar nog eens een feestje aan wijden is overdreven, maar vooruit. Maar daarmee is het nog niet gedaan. Volgende week zet de provincie een groot spektakel op touw, met de koningin, met een paar duizend zingende friezen, met veel hapjes en drankjes en een luisterrijk avondprogramma. De stoep voor het provinciehuis wordt voor de gelegenheid nog even aangepast.
In de ogen van de SP wordt er op deze manier nog meer geld over de balk gesmeten om te vieren dat Provinciale Staten ooit tot de bouw van een veel te duur kantoorcomplex hebben besloten. We hebben ons altijd tegen deze investering verzet en vinden het dan ook geen extra feestjes waard. De SP zal dan ook niet aan de feestelijkheden meedoen. In plaats daarvan zullen we ons ervoor inzetten om boven water te krijgen hoeveel geld er over de balk wordt gesmeten.

Jacob W. van der Hoek

U bent hier