h

Tweede Kamerfractie SP stelt vragen over Sionsberg

17 september 2012

Tweede Kamerfractie SP stelt vragen over Sionsberg

Nine Kooiman, lid van de Tweede Kamer voor de SP, heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Schippers over de sluiting van de afdeling geboortezorg in Dokkum. Uit onderzoek blijkt dat de geboortezorg uit Dokkum verdwijnt om financiële redenen en niet vanwege de kwaliteit. Ook is er sprake van ‘ongebruikelijk nauwe banden’ tussen de Inspectie en de zorgverzekeraar. De vragen zijn:

Vragen van het lid Kooiman (SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat de afdeling geboortezorg van ziekenhuis de Sionsberg louter om financiële redenen is gesloten
1 Wat is uw reactie op het onderzoek in opdracht van de gemeente Dongeradeel waaruit blijkt dat er geen enkel kwaliteitsargument was om de klinische geboortezorg in ziekenhuis de Sionsberg te sluiten? Deelt u deze constatering? Zo nee, waarom niet? (1)
2 Deelt u de constatering dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet onafhankelijk heeft opgetreden, maar zich heeft laten leiden door de belangen van zorgverzekeraar Achmea/ De Friesland zorgverzekeraar? Zo nee, waarom niet?
3 Hoe verhoudt de bevinding dat niet kwaliteits-, maar financiële argumenten doorslaggevend waren zich tot uw antwoord op eerder Kamervragen waarin u stelt dat de IGZ heeft gehandeld in het belang van verantwoorde zorg voor de patiënt? Wilt u uw antwoord toelichten? (2)
4 Wat is uw oordeel over de ‘ongebruikelijk nauwe banden’ tussen de Inspectie en de zorgverzekeraar? Deelt u de mening dat deze nauwe banden op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling wekken? Zo nee, waarom niet? (3)
5 Bent u bereid onderzoek te doen naar mogelijke belangenverstrengeling van de IGZ en Achmea/ de Friesland Zorgverzekeraar? Zo nee, waarom niet?
6 Deelt u de mening dat overwogen moet worden om de klinische geboortezorg in Dokkum opnieuw te openen nu blijkt dat het besluit tot concentratie op oneigenlijke gronden is genomen en, zoals eerder is gebleken, mogelijk leidt tot verhoogde baby- en moedersterfte? Zo nee, waarom niet? (4)
7 Deelt u de mening dat financieel wanbeheer nooit een reden mag zijn om een noodzakelijke zorgvoorziening uit een regio te verwijderen? Zo nee, waarom niet?
8 Welke maatregelen neemt u om te voorkomen dat in de overige ziekenhuizen sluiting van afdelingen wordt geregisseerd door zorgverzekeraars in nauwe samenwerking met de IGZ? Wilt u uw antwoord toelichten? (1)

(1) Eiland op de wal, onderzoek in opdracht van de gemeente Dongeradeel. R. Bon, 2012
(2) Tweede Kamer 2011-2012, Aanhangsel van de Handelingen 2592
(3) Uitspraken dhr. Bon, Friesch Dagblad, 14 september 2012
(4) Rapport Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen: naar betaalbare en effectieve verbeteringen in de perinatale zorg

U bent hier