h

PvdA in Fryslân steunt SP actie tegen verhuurdersheffing

23 januari 2013

PvdA in Fryslân steunt SP actie tegen verhuurdersheffing

Sinds 29 november 2012 wordt door de SP actie gevoerd tegen de verhuurderheffing. Deze maatregel van het kabinet Rutte II houdt in dat de woningcorporaties samen twee miljard euro per jaar moeten betalen aan nieuwe belastingen. Minister Blok heeft het mogelijk gemaakt om de huren te laten stijgen met soms wel zes procent per jaar, bovenop de inflatie.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel woningcorporaties hierdoor failliet zullen gaan, tenzij de huren worden opgeschroefd naar het wettelijk maximum. De maatregel zorgt er dus voor dat huren onbetaalbaar dreigen te worden, dat duizenden sociale huurwoningen niet kunnen worden gebouwd, waardoor er niet wordt geïnvesteerd in de bouwsector en waardoor dus duizenden arbeiders in deze sector op straat komen te staan.

Tijdens het vragenuurtje op de vergadering van Provinciale Staten van Fryslân op 23 januari 2013 heeft de PvdA in de persoon van Tjerk Voigt vragen gesteld aan gedeputeerde Hans Konst over de situatie bij Woon Friesland. Van de 1.000 woningen die door deze corporatie gebouwd zouden worden kunnen nu nog maar 400 gebouwd worden. Verder komt het onderhoud van de bestaande woningvoorraad onder druk te staan. Voigt pleit voor een woontop met onder meer woningbouwcorporaties en Statenleden om de problemen te bespreken en te kijken of hiervoor een oplossing kan worden gevonden.

Gedeputeerde Hans Konst erkent in zijn antwoord dat de heffing desastreus uitwerkt en dat er sprake is van een maatschappelijk drama. Op 1 maart a.s. wordt dan ook een top belegd met de Fryske woningbouwcorporaties. Tevens is hij bereid op korte termijn een expertmeeting voor Provinciale Staten te organiseren.

Toen er aanvullende vragen mochten worden gesteld had Tjerk Voigt daar geen behoefte aan. Fenna Feenstra van de SP maakte echter van de gelegenheid gebruik om de PvdA op te roepen om met elkaar in actie te komen tegen de plannen van het kabinet, waarbij zij verwees naar de actie van de SP die in november 2012 in gang was gezet.

In zijn reactie daarop stelde Konst dat de rekening voor deze bezuiniging bij de laagste inkomensgroepen wordt neergelegd. Daar moet dus actie tegen worden gevoerd, waarbij de PvdA de SP zal steunen.

Voor de SP-actie tegen de verhuurderheffing zie deze link.

U bent hier