h

SP: investeer in de sociale woningbouw!

19 juni 2013

SP: investeer in de sociale woningbouw!

Bij de behandeling van de kadernota over twee weken, zal de SP een plan indienen om 65 miljoen uit de NUON-reserve te investeren in de bouw van sociale huurwoningen.
Door de verhuurdersheffing gaan veel investeringen van Fryske woningbouwcorporaties niet door of worden vertraagd. Dit zal de crisis in de bouw alleen nog maar verdiepen.

De corporaties gaven dit zelf al aan in een persbericht van november 2012:
“De Friese corporaties pleiten ervoor in crisistijd juist te investeren om de negatieve aspecten van de crisis op z’n minst te verzachten. Blijven investeren in energiebesparende maatregelen, want dit betekent voor huurders uiteindelijk een besparing op de energiekosten. Blijven investeren in de bouw, want dit garandeert BTW inkomsten en voorkomt werkeloosheidsuitkeringen.”
De bijdrage van de provincie zou moeten worden geleverd op basis van concrete investeringsplannen van
corporaties. Dat kan gaan om nieuwbouw- of renovatieprojecten, maar ook om projecten voor
energiebesparing of levensloopbestendig maken van woningen. Het is belangrijk om daarbij te benadrukken dat het moet gaan om relatief grote investeringen in woningen. Op die manier is de spin-off voor een dergelijke stimuleringsmaatregel het grootst.
Investeringen van de corporatiesector leveren zowel inkomsten als besparingen op voor de overheid. Volgens berekeningen van het CPB (‘Macro/economische effecten van bouwinvestering’, CPB 2009) levert een investering van elke euro van corporaties ca. 50 cent aan BTW, loonbelasting en andere inkomsten op voor de rijksoverheid. Daar komt dan nog bij dat minder mensen een beroep hoeven te doen op WW/uitkeringen.
Omdat de bouw een belangrijke sector is, heeft het weer op gang brengen van deze sector via de voorliggende plannen ook duidelijk positieve economische effecten. De omvang hiervan is onbekend maar deze zal niet onaanzienlijk zijn. Bovendien betekend het dat veel gezinnen een betaalbare huurwoning kunnen betrekken en van de wachtlijst af kunnen of, bij renovatie, een flinke verbetering van hun woning en/of energiekosten krijgen.
Investeringen door de corporaties hebben directe positieve gevolgen voor de werkgelegenheid in de bouw. Vanzelfsprekend is er ook sprake van afgeleide werkgelegenheid van bijvoorbeeld bedrijven in de toelevering, transport en woninginrichting.
SP Fractievoorzitter Jos van der Horst: “Investeren in de sociale woningbouw is investeren in mensen. Dat is pas “wurkje foar Fryslân”

U bent hier