h

Windenergie op land niet uitstellen!

19 juni 2013

Windenergie op land niet uitstellen!

Het CPB heeft een maatschappelijke kosten-batenanalyse (KBA) uitgevoerd van de Rijksstructuurvisie 6000 MW Windenergie op land. De conclusie is: uitstel met ongeveer vijf jaar van het project om 3500 megawatt (MW) aan windenergie op land bij te plaatsen, is de beste optie. De SP Fryslân is het met deze conclusie niet eens.

Voornaamste reden is voor het CPB dat de elektriciteitsprijzen dusdanig laag zijn, dat elke uitbreiding van de productiecapaciteit verliesgevend is. Daarbij is de vraag naar energie momenteel laag als gevolg van de economische crisis, terwijl er ook sprake is van overcapaciteit.

Het project ‘Wind op Land’ draagt 1,5%-punt bij aan het bereiken van de duurzaamheidsdoelstelling (door hernieuwbare energie) van het kabinet van in totaal 16% in 2020. Uitstel maakt het lastiger om die doelstelling te halen. Volgens het CPB heeft dit geen of weinig effect op achterliggende doelen voor het klimaatbeleid, milieu, voorzieningszekerheid of kennisontwikkeling. Dat zijn wij niet met hen eens. Kijk maar naar de ons omringende landen, met name Duitsland. Daar wordt momenteel al 5% van de energiebehoefte gedekt door windenergie, de ontwikkelingen gaan daar razendsnel. Als Nederland nu nog eens vijf jaar zou wachten met dit investeringsprogramma, zouden wij een nog grotere achterstand oplopen voor wat betreft kennis en ontwikkeling. Dat kan Nederland zich gewoon niet permitteren!

Een ander punt is dat Nederland boetes van Europa kan verwachten wanneer de 16% doelstelling niet wordt gehaald. Volgens het CPB zou dit worden gecompenseerd door subsidies die niet hoeven worden uitgekeerd omdat de plannen niet doorgaan. Dit klinkt plausibel, maar die vlieger gaat niet op; als over vijf jaar de plannen worden gerealiseerd, is Nederland die subsidies alsnog kwijt – plus de eerdere boetes van Europa.

Het CPB presenteert dit rapport als een maatschappelijke kosten-batenanalyse. Maar waar hebben we het dan over? Het economisch gewin van de grote energiebedrijven? Of de kleinschalige projecten zoals dorpsmolens, waarin iedereen kan participeren? Dit laatste kan niet nog eens vijf jaar worden uitgesteld.

Tenslotte vind de SP Fryslân dat gewoon haast moet worden gemaakt met het vervangen van fossiele energie door duurzame energie. Hoe langer we daarmee wachten, des te groter zijn de gevolgen voor onze aarde en de generaties na ons. Dat willen we toch niet op ons geweten hebben? We hebben de mogelijkheden, laten we die dan ook benutten.

U bent hier