h

SP enthousiast over Noordelijk coöperatief energiebedrijf

30 september 2013

SP enthousiast over Noordelijk coöperatief energiebedrijf

De SP Statenfractie Fryslân is verheugd over het plan van de drie noordelijke provincies om de oprichting van een noordelijk coöperatief duurzaam energiebedrijf te ondersteunen. In de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen zijn verschillende initiatieven voor lokale duurzame energiecoöperaties. In deze provincies worden de initiatieven gebundeld in coöperatieve koepels.

In Drenthe is dat de Drentse KEI, in Fryslân de Enerzjy Koöperaasje Fryslân (EKF) en in Groningen de Groninger Energie Koepel. Deze koepels willen nu samen een eigen gemeenschappelijk energieleveringbedrijf oprichten: de NLD (Noordelijk Lokaal Duurzaam).

De NLD zal op korte termijn een vergunning aanvragen aan de Autoriteit Consument en Markt om als leveringsbedrijf te mogen werken. De NLD levert straks alleen duurzame energie. Het is de bedoeling dat deze energie zoveel mogelijk in de regio zelf wordt opgewekt. Door zelf als energieleveringsbedrijf op te treden kan de NLD stroom en gas leveren aan haar klanten tegen vergelijkbare prijzen als gewone energiebedrijven. De winst wordt teruggegeven aan de lokale coöperaties om te investeren in verdere verduurzaming van hun leefomgeving.

Om de eerste aanloopkosten te dekken financieren de provincies dit plan met een totaal bedrag van € 400.000. De provincies Fryslân en Drenthe doen dit door het geven van een lening van elk € 150.000. De provincie Groningen geeft een subsidie van € 100.000.

De SP is een voorstander van dit initiatief om drie redenen: het komt vanuit de mensen zelf, de SP vindt dat energie een basisvoorziening is die niet aan de markt zou moeten worden overgelaten en bovendien gaat het hier om duurzame energie.

U bent hier