SP stelt beleid Fries milieuprogramma bij
SP stelt beleid Fries milieuprogramma bij
Tijdens Provinciale Staten van 16 oktober 2013 was een van de agendapunten de aanpassing van het Fries Milieuprogramma 2011-2014. De SP was vrij kritisch over deze aanpassingen. Zo werden bijna alle doelstellingen naar beneden bijgesteld. Ook wilde het college van Gedeputeerde Staten het bedrijfsleven meer verantwoordelijkheid en bevoegdheid geven bij het verstrekken, controleren en handhaven van milieuvergunningen. Dit ging de SP te ver.
Bij monde van haar woordvoerder Jacob W. van der Hoek liet de SP weten moeite te hebben met het naar beneden bijstellen van de doelstellingen en het geven van meer bevoegdheden aan het bedrijfsleven niet te kunnen accepteren. Daarom diende de SP een motie in (tekst onder dit artikel). In haar antwoord gaf gedeputeerde Poepjes aan dat zij de kritiek van de SP begreep. Zij verdedigde dit echter door te stellen dat Gedeputeerde Staten “realistiche doelstellingen” wil hanteren; als de doelstellingen te hoog zouden blijven zouden ze nooit gerealiseerd kunnen worden.
De gedeputeerde stelde dat de provincie niet helemaal uit beeld is bij het verstrekken, controleren en handhaven van milieuvergunningen. Zij wil dat bij die bedrijven waar het goed gaat de controle en handhaving wat lichter wordt, zodat er meer ruimte is om de echte “boeven” aan te pakken. Omdat zij het punt dat de SP maakte wel kon onderschrijven heeft zij de motie overgenomen. De motie is vervolgens door de heer Van der Hoek ingetrokken.
Tekst motie:
De Staten, in vergadering bijeen op 16 oktober 2013,
constaterende dat
• GS voorstellen om bedrijven meer eigen verantwoordelijkheid en bevoegdheden te geven in het proces van vergunningverlening en handhaving;
• daarmee de situatie kan ontstaat dat bedrijven hun eigen milieuvergunningen moeten beoordelen en controleren;
• deze situatie onwenselijk is,
verzoeken het college van Gedeputeerde Staten om
• de beoordeling, controle en handhaving van milieuvergunningen in handen van de provincie te houden,
en gaan over tot de orde van de dag.