h

investeren in menselijke waarde

6 november 2013

investeren in menselijke waarde

Vandaag, tijdens de behandeling in Provinciale Staten van de begroting en het investerings-programma “Wurkje foar Fryslân” (WFF) betoogde fractievoorzitter Jos van der Horst bij alle plannen vooral de menselijke maat niet uit het oog te verliezen en te verankeren in het beleid van de provincie.
“Onze meetlat is menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Wij hebben de zorg dat de te verdelen gelden in WFF, dat onderdeel is van deze begroting, niet altijd rechtstreeks ten goede komt aan de mensen in Fryslân die het tijdens deze crisis moeilijk hebben.

Dat zijn de werklozen, de MKB’ers en de talloze ZZP’ers. Het College betoogt dat investeren in de economie, investeren in mensen is. Dat is tot op zekere hoogte ook wel zo maar je moet je afvragen of er onderweg niet te veel aan strijkstok van bemiddelaars, uitzendbureaus en fondsbeheerders blijft hangen.”
Er werden door het College ook grote verwachtingen geschapen omtrent het creëren van werkervaringsplaatsen. Daarover is de SP kritisch, want werkervaring opdoen voor een hab-bekrats en daarmee een reguliere baan verdringen is op dit moment aan de orde van de dag. Dat was ook te zien in de uitzending van “Een Vandaag” van 4 november j.l. Is er ooit nog uitzicht voor deze jongeren op een vaste baan in dit overgeflexibiliseerde land?
De SP diende daarom, samen met de CU een motie in, welke werd aanvaard door de Staten, die een meerwaarde moet toevoegen aan de menselijke maat in WFF: Bij een subsidie of kredietaanvraag moet een duidelijke “plus” zijn op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: mensen met een arbeidshandicap, milieu en energiebesparing, betrokken zijn bij de samenleving, zijn thema’s die bij “Wurkje foar Fryslân” meer aandacht moeten krijgen. Met deze motie krijgt investeren in Fryslân een duidelijke meerwaarde; de menselijke waarde.

U bent hier