h

De roep om de sapcentrifuge

24 september 2014

De roep om de sapcentrifuge

Transparantie is als een sapcentrifuge. Iedereen heeft hem in huis, maar niemand gebruikt het. In het geval van Omrin wordt er al jarenlang gevraagd om transparant te zijn over de verbrandingstemperatuur van de REC te Harlingen, die aangeeft of het afval wel goed verbrand wordt zodat er geen nare uitstoot ontstaat.

Ondanks drie jaar onrust en vragen om duidelijkheid wordt de bevolking van Harlingen en omstreken bewust in de mist gehouden. Af en toe duikt er een temperatuurtabelletje op, maar even later blijkt het dan niet om de te toetsen waarde te gaan (de verbrandingstemperatuur, de zogenaamde 2-seconden-meting). De provincie zegt dat het allemaal wel in orde is maar mag volgens eigen zeggen van de wet geen rapporten met meetgegevens publiceren.

De meetgegevens zijn in het huis van Omrin. Ze liggen in een database te verstoffen. Volgens de provincie is er niets aan de hand met de verbrandingstemperatuur. De gegevens kunnen dus zo gepubliceerd worden. De onrust zal dan over zijn. De “sapcentrifuge” is zo te gebruiken.

Waarom negeert Omrin al jarenlang de roep om transparantie? Omdat het van de wet niet hoeft? De wet verbied het ook niet. Bedrijven zouden niet alleen moeten kijken naar productie, regels en winst. Je staat met je fabriek ook in een gemeenschap. Verantwoord ondernemen is ook reageren op maatschappelijke onrust. 

Moeilijk is het niet. Een uitdraaitje uit de database. Een druk op de knop. Tenzij je iets te verbergen hebt. 

Fenna Feenstra

U bent hier