h

geen steun voor vangnet ontslagen zorgmedewerkers

24 september 2014

geen steun voor vangnet ontslagen zorgmedewerkers

Bij de behandeling van de nota zorgeconomie heeft de SP zich vooral sterk gemaakt voor behoud van banen. Jacob W. van der Hoek: “De ontslaggolf in de zorg is al even gaande en zal alleen maar groter worden. Men spreekt alleen in Fryslân al van 1830 personen in de komende paar jaar.

Voor deze mensen moet een vangnet komen in de vorm van een banenpool. Ontslagen zorgmedewerkers kunnen daar, met behoud van salaris en rechten, in terecht, om vervolgens te worden ingezet waar nodig, of te worden bij- of omgeschoold. Als, zoals wordt verwacht, er weer meer mensen nodig zijn, kunnen medewerkers, met meer kennis en ervaring dan daarvoor, weer terug in een reguliere baan. De hele sector zal hier baat bij hebben; maatschappelijk gezien moet hier voor een ieder winst uit zijn te halen.

Er liggen al plannen vanuit de sector die deze richting uitgaan, maar als hier geen tempo mee wordt gemaakt en eventueel provinciaal geld en inzet aan wordt toegevoegd is het misschien te laat voor betrokkenen; de decentralisaties en bezuinigingen komen in rap tempo op ons af.”
Velen verweten de SP “terug te willen naar de tijd van het aderlaten” omdat de SP niet mee zou willen gaan met innovatie in de zorg.
Het voorbeeld wat de PvdA zo geweldig vond, nl. een robot als maatje ter vervanging van menselijk contact is de SP echter een gruwel.
Zorg voor en door mensen is essentieel en dat heeft niets te maken met het wel of niet gebruiken van techniek, zolang de mensen maar niet worden vervangen door techniek.
De ingediende motie over het behoud van mensen en banen in de zorg kreeg geen steun in de Staten.

Reactie toevoegen

U bent hier