h

Fenna Feenstra: Kulturele Haadstêd, het einde van de kunst?

18 februari 2015

Fenna Feenstra: Kulturele Haadstêd, het einde van de kunst?

Foto: AA-fotografie / SP Fryslân

Kunst leeft. Kunst is de ziel van elke cultuur; zij spiegelt, vormt en bindt. Mensen ontmoeten elkaar bij de plaatselijke harmonie of de toneelvereniging. Kunst brengt een dorp samen. Maar kunstenaar zetten ons ook aan het denken. Zij uiten kritiek op onze maatschappij in woord en in beeld. Kunst zorgt ervoor dat we niet smal denken maar breed blijven denken. Kunstenaars zijn ook bij uitstek de creatievelingen die experimenteren met nieuwe techniek. Leonardo Da Vinci is misschien wel de bekendste maar ook nu zijn kunstenaars zoals Daan Roosengaarde bezig met het toepassen van nieuwe techniek.

Kunst vormt onze beschaving, houdt onze democratische gemeenschap bindend en blijvend. Al deze kunst heeft bezieling en leeft. Of is zij stervende?
Kunst kan niet bestaan zonder muziekles, dansles, toneelles of schilderles. Maar bezuinigingen op cultuurcentra hebben de deuren gesloten van bijvoorbeeld Parnas in Leeuwarden en streekmuziekschool de Wâldsang. Vele voorheen toegankelijke en betaalbare muziekscholen, zoals Meldij in Drachten, hebben docenten ontslagen die vervolgens als ZZP’er zonder faciliteiten en met dure tarieven in cultuurcentra aan de gang kunnen. Subsidies voor plaatselijke harmonieverenigingen of andere cultuurcentra zijn stopgezet of drastisch verminderd.
Kulturele Haadstêd 2018 zal deze kunst en kunstlessen niet terugbrengen. Zij heeft niet als doel kunst weer te laten herleven. Om te binden. Of onze maatschappij te vormen. Zij zal niet zorgen dat onze openbare ruimtes zoals ziekenhuizen en scholen vol met kunst hangen die mensen verwondert of aan het denken zet. Zij zal de betaalbare muziekscholen niet terugbrengen. Zij heeft als doel om geld te verdienen met de verkoop van kaarten. Om de economie te stimuleren door mensen te trekken naar het winkelcentrum. Dat dit grapje tientallen miljoenen van de provincie cadeau krijgt staat dan ook in schril contrast met alle bezuinigingen. Kulturele Haadstêd 2018 houdt onze maatschappij niet scherp. Het houdt ons geen spiegel voor. Het bindt geen mensen anders dan de hotemetoten die bij elke opening kunnen borrelen. Kulturele Haadstêd 2018 is als opgezet plastic. Het einde van de kunst.

Fenna Feenstra, lijsttrekker SP Provinciale Staten

U bent hier