h

SP: gaswinning Terschelling mag niet doorgaan

11 februari 2015

SP: gaswinning Terschelling mag niet doorgaan

Afgelopen januari hebben de volledige staten op één stem na  een motie aangenomen waarin het college wordt opgeroepen “krachtig uit te spreken dat wij in Fryslân, inclusief de Waddeneilanden, onder geen enkele voorwaarde nieuwe gasboringen in onze bodem willen hebben en daar waar mogelijk te willen stoppen met bestaande boringen, omdat de risico’s groot en niet te overzien zijn.” Nu Tulip Oil komt met een voorstel om naar gas te boren bij Terschelling-Noord moet Fryslân volgens de SP nu ook de daad bij woord voegen en de plannen tegenhouden.

Fenna Feenstra, lijsttrekker SP Fryslân: “De SP Statenfractie is tegen de gaswinning op Terschelling. Er moeten chemicaliën worden gebruikt om het gas uit het veld te krijgen, de zogenaamde fracking methode. Gaswinning heeft al grote nadelen voor de bodem, het landschap en het milieu maar met de fracking methode wordt de CO2 uitstoot tot wel vier keer zo groot als anders. Een Fryslân dat de ambitie heeft in 2050 fossielvrij te zijn moet werk maken van alternatieve energie en niet meer extra naar gas gaan boren.”

De SP vraagt nu aan het college om actie te ondernemen en de voorgenomen winning van gas te stoppen. Zij heeft hierover schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld:

1. Bent u op de hoogte van het feit dat Tulip Oil aan de Noorzeekant van Terschelling gas wil winnen?
2. Hoe denkt u erover dat er waarschijnlijk chemicaliën moeten worden gebruikt om met de zogenaamde 'fracking methode' het gas uit het veld te krijgen en dat de uitstoot van CO2 tot wel vier keer zo groot zal zijn dan anders?
3. Bent u in het licht van bovengenoemde motie van plan actie te ondernemen tegen de voorgenomen winning van gas op Terschelling? Zo ja: welke? Zo nee: waarom niet?

U bent hier