h

Werkbezoek containerterminal MCS Leeuwarden

3 juni 2019

Werkbezoek containerterminal MCS Leeuwarden

Foto: Hanneke / HG

Op 29 mei 2019 hebben Provinciale Staten (PS) Fryslân een door de SP aangevraagd werkbezoek aan containerterminal MCS Leeuwarden gebracht. MCS Leeuwarden is een ruime containerterminal in Fryslân, die de containers transporteert naar Rotterdam.  MSC transporteert in het noorden ook vanuit Groningen en Meppel. 

Door PS is gevraagd onderzoek te doen naar een nieuwe zgn. “Fly-by terminal” langs het Prinses Margrietkanaal voor containers en/of alternatieve vervoersconcepten voor bulk naar Heerenveen. De SP is tegenstander van een Fly-by terminal in ons mooie Fryske  landschap en hoopt dat de andere partijen na dit werkbezoek ook inzien wat voor impact zo’n terminal heeft. 

Statenlid Hanneke Goede: "Een Fly-by terminal midden in onze provincie is een
aanslag op ons prachtige landschap. Naast het feit dat er  kosten zitten aan het bouwen van de terminal en de infrastructuur, zal er ook grote industrie aangetrokken moeten worden om de terminal rendabel te maken. Bovendien zal zo’n nieuwe terminal ten koste gaan van de omzet in de al bestaande terminals. Dat moeten we niet willen!"

De drie  bestaande containerterminals hebben nog de mogelijkheid om er extra afvaart bij te hebben. Een extra Fly-by terminal voegt dus niets toe voor onze provincie. De huidige terminals kunnen de noordelijke provincies qua  volume
onderhouden en hebben genoeg capaciteit.
Niet alleen gaat de bouw van een Fly-by terminal miljoenen kosten, ook aanleg van nieuwe infrastructuur is een grote kostenpost. Al met al genoeg redenen om de aanleg van een nieuwe Fly-by terminal aan het Prinses Margrietkanaal niet door te zetten.

U bent hier