h

Geitenhouderijen ongezond? Meten is weten

10 juli 2019

Geitenhouderijen ongezond? Meten is weten

Foto: Hanneke Goede / SP Fryslan

Q-koorts, longontsteking, of andere gezondheidsrisico’s. Op dit moment zijn er, ondanks onderzoek, nog te veel onzekerheden om te “gokken” met onze volksgezondheid. Daarom betoogde Hanneke Goede dat er eerst meer zekerheid moet komen over de gevolgen van geitenhouderijen voor de volksgezondheid. Onderzoek zal meer inzichten gaan opleveren over mogelijke ziekteverwekkers op geitenhouderijen (mest, stal, lucht, dier), bij geitenhouders en bij patiënten. Het is mogelijk dat hier geen 100% sluitend antwoord uitkomt, maar nu weten we hier vrijwel niets over. Daarom is een tijdelijke geitenstop ook in Fryslân op zijn plaats.

Foto: Hanneke Goede / SP Fryslan

In voorbereiding op de Statenvergadering zijn er commissievergaderingen en expertmeetings geweest en komen er de nodige brieven binnen. Ook werkbezoeken zijn vaak onderdeel van een besluitproces in PS. Hanneke ging, samen met SP Heerenveen, langs bij een geitenhouderij in Jubbega. Een biologisch bedrijf waar geitenkaas wordt gemaakt en de dieren vrij mogen rondlopen. Dit bezoek heeft niet geleid tot bijstelling van het SP-standpunt, maar helaas heeft het voorstel voor een tijdelijke geitenstop het niet gehaald. Tegen de geitenstop stemden: CDA, CU, FvD, VVD en PVV.

U bent hier