h

Manifestatie Eelde

5 juni 2022

Manifestatie Eelde

Foto: Hanneke Goede

Op 14 mei waren er op de burgerluchtvaartvliegvelden in Nederland manifestaties gepland. Er wordt teveel gevlogen en vanuit Schiphol willen ze meer vluchten aan de kleinere vliegvelden overlaten.
Voor SP Fryslân zijn het niet alleen de burgerluchtvelden die overlast veroorzaken, ook de militaire vliegvelden veroorzaken flinke overlast.
Lees hieronder het betoog wat Hanneke Goede als spreker op de manifestatie in Eelde heeft gehouden:

Het Nederlandse luchtruim wordt intensief gebruikt en de drukte in het luchtruim is de afgelopen decennia sterk toegenomen. De beschikbare ruimte in de lucht neemt weliswaar niet toe, maar de overlast wel!

Het kabinet geeft efficiënter gebruik en verduurzaming van het luchtruim als redenen om het  luchtruim te herzien en natuurlijk staat dit op papier heel mooi. Vooral de beperking van geluidshinder en emissies op gebied van CO, (ultra)fijnstof en stikstof, omdat geluidshinder en de uitstoot twee grote  problemen zijn waar veel over geklaagd wordt.

Maar we weten allemaal dat vliegveld Lelystad een van de grootste knelpunten is in de burgerluchtvaart en een luchtruimherziening nodig heeft. Een herziening waardoor een deel van het noorden ineens veel burgerluchtvaart, met de nodige geluiden en uitstoot, over zich heen gaat krijgen. Zoals gezegd, de overlast neemt alleen maar toe!

Foto: Hanneke Goede

Met de drukte en personeelsproblemen op Schiphol willen ze naar kleine luchthavens uitwijken, terwijl de luchtruimgevolgen voor kleine luchthavens ontbreken; en hoe is het gesteld met personeel?

Niet alleen Lelystad wilde een luchtruimherziening, maar ook Vliegbasis Leeuwarden wilde dit, nu ze zijn overgestapt van de F16 naar de F35. De drie landelijk verspreide militaire luchtruimgebieden worden in het noorden samengevoegd, waardoor er één groot militair luchtruim boven Fryslân, Groningen en de helft van Drenthe komt te liggen. Aangesloten bij het Duitse oefengebied!
Waarom het noorden, zou je denken?
Omdat Luchtbasis Leeuwarden de enige NAVO-basis is waar met scherp geoefend mag worden. En wel in ons mooie Waddengebied, op Vlieland.

Ondanks dat gesproken wordt over minder geluidsoverlast, ontbreken er belangrijke  gegevens in de Milieu Effect Rapportage over zowel de geluidsoverlast als de uitstoot. De rapportage waar de regering dus de luchtruimherziening op baseert.
Door het verplaatsen van het militaire luchtruim naar het noorden, komt de overlast van Volkel en De Peel ook naar het noorden! Dus nog meer F35 herrie! Ik weet niet wie er wel eens bij de vliegbasis heeft gekeken naar het opstijgen van een F35, maar voordat de straaljager uit het zicht is, ben je doof. Ook leuk voor de stiltegebieden, natuur en dieren in het noorden.

Ik had het al over de uitstoot. De stikstof- en CO2-uitstoot van Leeuwarden zijn nooit gemeten, maar worden nu wel over Fryslân en na de herindeling uiteindelijk het hele noorden uitgestoten.
Waarom is er ten tijde van een stikstof- en CO2-probleem de uitstoot van defensie nooit gemeten, maar alleen een beetje gegoocheld met cijfers? Een F35 zou volgens berekeningen minder problemen veroorzaken dan de F16. Een probleem wat neergelegd wordt bij inwoners en agrariërs, maar waar defensie ook zeker flink kan bijdragen aan de oplossing.

En laat ik maar niet beginnen over Staatssteun, bonussen en onbetaalde belastingen

Vraag jezelf af: waarom zoveel voordelen voor een van de grootste overlast en uitstoot bezorgende branches? Is vliegen nog wel van deze tijd?

Reactie toevoegen

U bent hier